Roșia Montană Gold Corporation a cerut prelungirea LICENȚEI de concesiune pentru exploatarea din Munții Apuseni. Detaliile ANRM

Roșia Montană Gold Corporation a cerut prelungirea LICENȚEI de concesiune pentru exploatarea din Munții Apuseni. Detaliile ANRM
Publicat: 17/04/2024, 14:35
Actualizat: 17/04/2024, 15:47

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat, miercuri, la solicitarea Gândul, că Roșia Montană Gold Corporation S.A. a solicitat prelungirea licenței de concesiune pentru exploatare în  perimetrul Roșia Montană.

La Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) s-a înregistrat solicitarea de prelungire a licenței de concesiune pentru exploatare  în  perimetrul Roșia Montană, sub numărul 3423/06.03.2024, de la Roșia Montană Gold Corporation S.A., a transmis instituția, la solicitarea Gândul.

Licența de concesiune pentru exploatare de minereuri auro-argentifere, în vigoare, deținută în prezent de societatea ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA (RMGC) pentru perimetrul Roșia Montană, este în vigoare până pe 20 iunie 2024, conform informațiilor oficiale ale ANRM.

„Solicitarea însoțită de documentația aferentă a fost depusă la ANRM, prin servicii poștale. În acest moment documentația este în analiză la direcțiile de specialitate, urmând ca până la data de 20.06.2024, ANRM să decidă cu privire la această solicitare, pe baza tuturor prevederilor legale în vigoare”, au detaliat oficialii ANRM.

România a câștigat la Washington procesul deschis de Gabriel Resources

România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd., după ce compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.

Pe 11 martie, Compania Gabriel Resources a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la acel moment avea doar 2,7 milioane de dolari canadieni, lăsând să se înțeleagă că este foarte dificil să plătească despăgubirea către România. Ulterior, ANAF ar pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, informație confirmată de premierul Marcel Ciolacu.

Pe 29 martie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba a instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile, respectiv participația majoritară pe care Gabriel Resources o are la Roșia Montată Gold Corporation, conform datelor publicate pe platforma Termene.ro, astfel că, potrivit legii, acestea nu pot fi vândute sau preluate ce compania-mamă.

Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources în data de 21 iulie 2015  și declarată închisă de tribunalul arbitral – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID) – pe 14 septembrie 2023.

Arbitrajul a fost inițiat de Gabriel Resources în baza  tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce compania canadiană s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier Roșia Montană.

Gabriel Resources Ltd. Canada deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858% la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

Știre în curs de actualizare.

Citiți și:

DECIZIE-BOMBĂ în dosarul Roșia Montană. România CÂȘTIGĂ procesul cu Gabriel Resources. Cum s-a ajuns la judecată

Valoarea despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană a ajuns la aproximativ 6,7 miliarde dolari. Când e așteptată decizia

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Umilit luni de zile la şcoală, un băieţel de 10 ani a ales moartea. 200...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Fenomene meteo care au devastat Europa ajung în România. Este alertă totală la nivel național
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×