Prima pagină » Diverse » Proiectul-mamut al lui Nicolae Ceaușescu, făcut de teama unei invazii sovietice. Este utilizat și în ziua de astăzi

Proiectul-mamut al lui Nicolae Ceaușescu, făcut de teama unei invazii sovietice. Este utilizat și în ziua de astăzi

Proiectul-mamut al lui Nicolae Ceaușescu, făcut de teama unei invazii sovietice. Este utilizat și în ziua de astăzi
Proiectul-mamut al lui Nicolae Ceaușescu, făcut de teama unei invazii sovietice. Este utilizat și în ziua de astăzi

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu a rămas cunoscut, printre altele, pentru proiectele megalomane de inspirație sovietică și nord-coreană, pe care le-a lăsat în urmă.

Printre ele se numără construcții uriașe și, pentru unii, nereușite din punct de vedere estetic, precum Casa Poporului sau Casa Presei din București.

Un alt proiect uriaș dezvoltat în perioada comunistă, însă, a fost Canalul Dunăre-Marea Neagră, o investiție uriașă, mai ales ținând cont de economia fragilă a României.

Planuri de a construi acest canal existau încă din secolul XIX. Încă de la alipirea Dobrogei la România, în 1878, a început a fi vehiculată ideea unui al patrulea braț al Dunării, de data aceasta artificial, care să scurteze drumul către Marea Neagră. Condițiile tehnice ale epocii făceau ca o astfel de realizare să fie extrem de dificilă și costisitoare, așa încât regele Carol I, realist, a refuzat să se implice în acest proiect.

Proiectul, reluat în perioada comunistă

În 1949, comuniștii au început să construiască acest proiect și au decis să îi trimită pe deținuții politic să îl realizeze, în cele peste 20 de lagăre de muncă din Dobrogea.

În anii ’50, peste 30.000 de oameni au ajuns pe șantier pentru a se ocupa de marele proiect. La momentul respectiv, autoritățile anunțau despre construcție că va fi gata în cinci ani. Solul nu era, totuși, prielnic pentru a construi ceva atât de mare, cu resursele avute la dispoziție, arată Fanatik.

În rapoartele occidentale ale vremii, însă, proiectul era văzut ca un adevărat eșec. Mașinile și uneltele folosite erau rudimentare, norma de muncă era copleșitoare, iar condițiile de trai nu erau tocmai prielnice. Deținuții politici au avut de suferit pe șantier, iar mulții chiar au murit din cauza condițiilor.

Conform notelor secrete ale spionajului american, Canalul Dunăre – Marea Neagră era destinat să faciliteze intrarea navelor sovietice de 15.000 de tone pe teritoriul țării, după cum arată un raport al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA).

„Proiectul se baza pe folosirea la maximum a capacităţii de muncă manuală şi la minima folosirea a utilajelor. Fiecare muncitor trebuia să sape între un metru – un metru jumătate şi nouă metri de şanţuri pe zi”, se arată într-o notă a CIA, din anul 1952.

Construcția a fost, totuși, abandonată în 1953 și reluată în epoca ceaușistă.

Ideea reluării construirii Canalului a venit în 1973.

Lucrările la Canalul Dunăre – Marea Neagră, de aproximativ 64 de kilometru, au fost finalizate în 1984, de Nicolae Ceaușescu. După trei ani, a fost finalizată și ramura sa nordică, adică Poarta Albă – Midia – Năvodari, de 31 de kilometri.

Pentru construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră, a fost necesară o investiție de aproximativ 2 miliarde de dolari, conform Wikipedia. Alte surse susțin că ar fi vorba despre o investiție de 6 miliarde de dolari.

Inițial, s-a vorbit despre recuperarea investiției în aproximativ 50 de ani. Cu toate acestea, exploatarea canalului aduce venituri anuale care ajung la doar 3 milioane de euro. Astfel, recuperarea investiției s-ar face în minim 600 de ani.

Canalul Dunăre – Marea Neagră este un canal navigabil, aflat în județul Constanța, și leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră. Astfel, drumul către portul Constanța este scurtat cu aproximativ 400 km.

Mediafax
Țara care are internet atât de rapid încât poate descărca întregul catalog Netflix într-o secundă
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Cât a ajuns să câștige un livrator din India în România. „Deci încă o dovadă că se fac bani”
Mediafax
Cod roşu de ploi torenţiale şi vijelii. Zona vizată de avertismentul ANM
Click
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Incendiu de proporții la festivalul Tomorrowland, chiar înainte de deschidere! Scena principală a fost mistuită de flăcări
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Iată dispozitivul implantabil care ar putea salva pacienții cu diabet