Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Rețete » Ingredientul secret folosit de jurații de la „MasterChef” pentru a prepara cozonacul PUFOS de Crăciun

Ingredientul secret folosit de jurații de la „MasterChef” pentru a prepara cozonacul PUFOS de Crăciun

Ingredientul secret folosit de jurații de la „MasterChef” pentru a prepara cozonacul PUFOS de Crăciun
Ingredientul secret folosit de un fost jurat de la „Chefi la cuțite” pentru a prepara cozonacul PUFOS de Crăciun. Sursa Foto: Shutterstock

Florin Dumitrescu, fostul jurat de la Chefi la cuțite și în prezent jurat la „Masterchef”, dezvăluie o rețetă de cozonac pufos  ce ascunde un mare secret.   

Unul din cele mai iubite preparate dulci de Crăciun, conține umplutură de cacao, ciocolată fină, nucă, mac, rahat și nuci sau alte tipuri de cremă.

Rețeta cozonacului pufos al lui Florin Dumitrescu

Dar rețeta lui Florin Dumitrescu necesită 500 de grame de făină, două ouă, 20 de grame de drojdie, 150 de mililitri de lapte, 100 de mililitri de apă, 400 de grame de miez de nucă, o coajă de portocală (secretul bucătarului), 200 de grame de unt, două cuișoare, o linguriță de scorțișoară și 150 de grame de zahăr brun.

Compozițiile celor două recipiente trebuie să fie omogenizate și să nu fie frământate prea mult pentru a ieși pufos. Aluatul trebuie amplasat la frigider pentru 20 minute.  Iar într-o crăticioară, se adaugă apa și restul de zahăr rămas. Se amestecă nuca împreună cu cuișoarele, scorțișoara și coaja de portocală bine mărunțită sau chiar măcinată.

Aluatul este întins până devine subțire și se umple cozonacul în forma dorită. Cozonacul va fi gata în aproximativ 40 de minute, ținut într-o tavă tapetată cu foaie specială de copt, în cuptorul preîncălzit la 160 de grade.

Cum face Cătălin Scărlătescu cozonac

Pentru cozonac veți avea nevoie, potrivit bugetul.ro, de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină;
  • 450 ml lapte;
  • 200 g rahat;
  • 500 g nucă;
  • 250 g zahăr;
  • 1 păstaie vanilie;
  • 300 g unt;
  • 150 g ciocolată;
  • 30 g portocală confiată;
  • 30 g coajă de lămâie;
  • 5 ouă proaspete;
  • 60 g drojdie.

Este extrem de important să folosiți cantitățile exacte din rețetă. Pentru a vă ajuta, cel mai bine ar fi să vă folosiți de un cântar de bucătărie.Într-un bol înalt, amestecați cele 60 de grame de drojdie cu 100 mililitri de lapte. Puneți și 3 linguri de făină, o linguriță de zahăr. Amestecați până când compoziția se omogenizează. Lăsați aluatul la dospit până se face dublu, poate dura și o oră.

Puneți într-o oală laptele la foc, zahărul, păstaia de vanilie până când zahărul se topește. Mai aveți nevoie de un recipient în care amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. Treptat, adăugați făina, în timp ce mestecați, dar și lapte, până se topește totul. Adăugați unt, bucățele de portocală, coaja rasă de la o lămâie.

Umplutura se face din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Se amestecă bine ingredientele, se pun pe aluat, apoi se rulează și se împletesc. După ce îl puneți în forme, îl ungeți cu ou și puteți presăra și zahăr.Rezultatul se pune la cuptor circa două ore, la 160 de grade. Temperatura ar trebui să fie setată la 140 de grade treptat, pe măsură ce se coace.

Sorin Bontea, rețeta secretă pentru un cozonac fraged și gustos

Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu au competiție, iar „pericolul” vine chiar de la colegul lor de emisiune, Sorin Bontea. Rețeta de cozonac a celebrului chef este de-a dreptul savuroasă și cu siguranță va face furori pe mesele românilor.

Ca si ingrediente ai nevoie de: un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie, 50 de ml ulei, o jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, o esență de vanilie, un pachet de unt și un litru de lapte cu 3,5% grăsime. Lista continuă cu 80 de grame de cacao, 250 de grame nucă pisată și 25 de ml esență de rom.

Prepararea rețetei lui Sorin Bontea începe cu laptele. Se pun pe foc 400 de ml, la încălzit. Într-un bol mare se amestecă toate ingredientele uscate, iar după ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”.

Într-un alt recipient, se amestecă gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald și se amestecă constant până când se topește complet. Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se adaugă treptat în cuibul făcut în vas și se pun în aluat după ce acesta s-a omogenizat. Se frământă până când se încorporează untul și laptele, potrivit CANCAN.

Recomandarea video

Mediafax
Unde trăiesc femeile cel mai mult: Top 10 țări cu cea mai mare longevitate
Digi24
VIDEO Suma exorbitantă pe care Kevin McCallister din „Singur acasă 2” ar plăti-o astăzi la Plaza, hotelul lui Donald Trump
Cancan.ro
Procurorii deschid oficial dosar de MOARTE SUSPECTĂ în cazul Rodicăi Stănoiu! Decizie de ultimă oră, la 10 zile de la decesul fostei ministrese
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Controverse grave în cazul alertei cu bombă la trenul București–Kiev: R. Moldova susține că incidentul a avut loc azi, CFR Călători neagă
Mediafax
Care sunt orele de liniște la bloc în weekend. Ce reguli stricte sunt pentru programul de liniște
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
„Era ca un abator”. O rusoaică povestește grozăviile de pe frontul din Ucraina, pe care i le-a arătat fiul său pe telefon
Cancan.ro
Accident mortal la metroul din București! O femeie a fost lovită când trenul a intrat la peron. Cum s-a petrecut tragedia
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O substanță din ciocolată face minuni pentru sănătate
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”