Potrivit OMS, un adult ar trebui să consume maxim 25 de grame de zahăr pe zi, însă Crăciunul este un adevărat festin culinar al dulciurilor. Chiar și Moș Crăciun este așteptat cu fursecuri și turtă dulce.
Delicii precum cozonacul, turta dulce și bomboanele de brad conțin cel mai mult zahăr și sunt adevărate bombe calorice. Zahărul nu se găsește doar în compoziție, ci în glazură. Astfel, 100 de grame de produs conțin între 25 și 40 de grame de zahăr. Într-un cozonac s-au pus circa 200-250 grame de zahăr.
O singură felie are deja 20 grame de zahăr. Asta ar însemna să mâncăm o singură felie de cozonac pe zi pentru a ne menține silueta. Diabeticii pot opta pentru cozonacul cu stevie.
Clasicele bomboane de pom conțin cel mai mult zahăr, fiind preparate din zahăr solidificat. 100 de grame de bomboane de pom conțin 60-80 de grame de zahăr.
Bomboanele de Crăciun, deși vin în diverse forme, culori și arome, de la bastonașe de caramel și ciocolată până la bomboane umplute cu diferite arome precum mentă, portocale sau scorțișoară și cu ambalajele festive, consumarea lor poate avea impact grav asupra sănătății.
Bomboanele de Crăciun pot contribui la creșterea riscului de obezitate, afecțiuni dentare și alte probleme de sănătate asociate cu consumul ridicat de zahăr. Acestea mai conțin aditivi, conservanți și îndulcitori.
Puteți opta pentru alternative sănătoase precum bomboanele de migdale, nuci glazurate sau fructe uscate acoperite cu ciocolată neagră.
Sursa Foto: Envato