Pacienții cu diabet care țin Postul Paștelui trebuie să fie atenți la alegerile alimentare pentru a evita fluctuațiile glicemiei.
Un aliment esențial pe care ar trebui să-l includă zilnic în dietă este proteina vegetală de calitate, iar una dintre cele mai bune opțiuni este năutul.
„Alte surse sănătoase de carbohidrați mai sunt și quinoa, ovăz, cartofi dulci, ciuperci, năut, nuci, linte, fasole păstăi, soia, legume verzi sau orez brun. Însă, atenție! Un pacient diabetic are voie să consume în medie 180 de grame de carbohidraţi pe zi. Însă, în perioada postului această cantitate se dublează sau chiar se triplează, lucru care se reflectă în valorile crescute ale glicemiei”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, potrivit Adevărul.ro.
Indice glicemic scăzut – Ajută la menținerea glicemiei stabile.
Bogat în fibre – Încetinește absorbția glucozei și oferă sațietate.
Sursă de proteine vegetale – Înlocuiește proteina animală fără a crește glicemia.
Conține magneziu și zinc – Minerale importante pentru reglarea insulinei.
În plus, pacienții cu diabet ar trebui să evite consumul excesiv de cartofi, orez alb, pâine albă și dulciuri de post, deoarece pot crește rapid glicemia.
Persoanelor care suferă de diabet le este recomandat să consume pește în postul Paștelui, pentru conținutul bogat în proteine.
.„Sursa principală de proteine în timpul postului este carnea de pește. Proteinele reprezintă un nutrient esențial pentru funcționarea corpului. Mușchii, oasele, părul, ochii, organele, mulți hormoni și enzime sunt formate în principal din proteine. Deci, ținând cont că în timpul postului nu se pot consuma alte alimente bogate în proteine (produse lactate, ouă, carne), consumul de pește este vital”, a mai adăugat specialistul.
FOTO: Envato
Citește și
Pâine și băutură care ajută la slăbit, TESTATE de cercetători. Din ce sunt făcute acestea