În emisiunea realizată de Oana Zvobodă din seria „ALTCEVA CÂNDVA”, Ovidiu Ohanesian conturează profilul lui Omar Hayssam – sirianul care a orchestrat răpirea celor trei jurnaliști români în Irak. Un individ cu relații în Securitate, implicat în trafic, afaceri dubioase și protejat ani la rând de statul român. Urmăriți aici, integral, emisiunea.
Omar Hayssam este numele care a rămas în istoria recentă a României ca simbol al unei operațiuni tulburi, derulate în spatele cortinei. După răpirea jurnaliștilor în Irak, Hayssam a fost identificat drept creierul din spatele planului. A fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare, dar a reușit să fugă din România în 2006, într-un episod care a ridicat numeroase semne de întrebare. A fost adus înapoi abia în 2013, iar în prezent își execută pedeapsa într-un penitenciar din România. Însă biografia lui Hayssam merge mult mai departe de episodul Irak.
„Omar Hayssam, afaceristul sirian care s-a aflat în umbra acestei răpiri, a fost condamnat inițial în lipsă, la 20 de ani de închisoare. El a reușit să fugă din România în anul 2006, dar a fost readus în țară în 2013. În prezent, Hayssam își execută pedeapsa în sistemul penitenciar din România.”, precizează Ohanesian.
Cariera lui Hayssam a început discret, dar influențele din spatele său l-au ajutat să avanseze rapid. Potrivit jurnalistului, sirianul ar fi fost trimis în România ca nepot al unui important general din Siria, fost șef al serviciilor secrete. Ajuns aici, Hayssam a fost, la început, un simplu bișnițar de blugi și valută. Dar a fost racolat de Securitate încă din facultate, unde avea ca profesor pe nimeni altul decât Călin Popescu Tăriceanu. Ambiția și obediența l-au făcut „executant perfect”, iar în scurt timp s-a transformat într-un jucător major pe scena afacerilor dubioase.
„Și-a început cariera în România, fiind trimis probabil ca nepot de mare nomenclaturist în Siria și șef al serviciilor speciale siriene, la facultate. Aici a fost un simplu bișnițar de blugi și de valută, ca mulți alții ca el, și racolat de Securitate din facultate. A făcut cred că Hidrotehnica, unde i-a fost conferențiar domnul Tăriceanu, și s-a dovedit probabil în timp foarte supus, bun executant și bun combinator. Ajunsese în topul milionarilor români din 2003, era o revistă, ceva Capital sau nu știu cum se numea, cu topul milionarilor. El practic manipula jumătatea de est și de sud a României.”, spune Ohanesian.
Influența lui se extindea pe mai multe planuri: afaceri, rețele de trafic, sponsorizări politice și control mediatic. Era omul prin care se derulau cele mai murdare operațiuni, spune jurnalistul. În zona de vest a țării acționa alt personaj influent, Zaher Iskandarani, dar în restul țării, Hayssam era liderul din umbră. El gestiona rețele de contrabandă cu țigări, trafic de armament și chiar fonduri de partid. Protejat de legături în fostele servicii, era un om greu de atins. Jurnaliștii vechi, spune Ohanesian, știau foarte bine acest lucru, dar nimeni nu avea curaj să vorbească deschis.
„Dacă jurnaliștii mai vechi știu despre ce este vorba: trafic cu țigări, cu armament, cu tot ce vrei. Afaceri murdare, sponsorizări ale partidului, ale partidelor politice, tot ce vrei. Toate murdăriile posibile le făceau prin intermediul acestui domn.”, afirmă Ohanesian.
La un moment dat, Hayssam ajunsese să angajeze inclusiv foști ofițeri de informații. Își construise o rețea personală, eficientă și protejată. Pentru mulți, era un om de afaceri de succes. În realitate, era o piesă-cheie într-un sistem paralel de influență, cu ramificații adânci în structurile statului. Fuga lui din România și întârzierea aducerii înapoi nu fac decât să alimenteze suspiciunile privind cine l-a protejat și de ce. Iar implicarea sa în răpirea din Irak este doar un capitol dintr-o poveste mult mai lungă.