Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Rețete » O rețetă veche de 100 de ani: Iată ingredientele și cei 11 pași de urmat pentru a prepara o zacuscă autentică și delicioasă

O rețetă veche de 100 de ani: Iată ingredientele și cei 11 pași de urmat pentru a prepara o zacuscă autentică și delicioasă

O rețetă veche de 100 de ani: Iată ingredientele și cei 11 pași de urmat pentru a prepara o zacuscă autentică și delicioasă

Zacusca, originală din bucătăria slavă (denumirea din limba rusă înseamnă „gustare”), s-a răspândit în Moldova și Țara Românească în ultimii 100 ani, precum și în Bulgaria. A devenit unul dintre cele mai iubite delicatese din bucătăria românească.

În unele zone din România, zacusca se prepară cu vinete coapte, ceapă, pastă de roșii și gogoșari copți. În alte regiuni se adaugă ciuperci, morcovi, țelină,  frunze de dafin ca și condimente, precum și ulei, sare și piper.  Românii consumă zacusca deseori, mai ales în perioadele de post.

Însă, vremurile au trecut, tot mai mulți români mănâncă zacuscă preparată în fabrici și puțini mai știu cum se prepara varianta autentică.

Cum să prepari zacuscă autentică

Dacă îți dorești să mănânci zacusca așa cum era la 1900-1925, trebuie să ai următoarele ingrediente pentru a obține o zacuscă consistentă și aromată:

  • 3 kg de vinete coapte, curățate și scurse
  • 2 kg de ardei și gogoșari copți, curățați
  • 2 kg de ceapă albă
  • 3 litri de bulion
  • 500 ml de ulei de floarea-soarelui
  • 3 linguri de sare

Iată cei 11 pași de urmat, potrivit Playtech:

  1. Vinetele trebuie să fie coapte pe o tablă, să fie decojite și scurse
  2. Ardeii și gogoșarii să fie copți, curățați, iar peste conținut se presară puțină sare
  3. Ceapa este tocată mărunt, cu un robot de bucătărie sau mașină de tocat
  4. Uleiul să fie încins într0un ceaun
  5. Ceapa se călește timp de 15 minute
  6. Se adaugă bulion peste ceapă
  7. Se lasă la foc pentru încă 15 minute
  8. Se taie vinetele și ardeii
  9. Bucățile se pun într-o altă oală pe foc pentru 15 minute
  10. Toate ingredientele se încălzesc în oală pentru două ore
  11. Se amestecă din când în când

După ce zacusca s-a fiert,  trebuie păstrată în borcane sterilizate pentru a fi consumată. Se poate mânca după preferințe întinsă pe sandvișuri de pâine sau se poate folosi ca ingredient pentru alte preparate tradiționale.


Sursa Foto: Shutterstock

Autorul recomandă: Rețeta de ZACUSCĂ a lui Radu Anton Roman. Secretul ordinii de gătire a legumelor va da gustul autentic românesc de odinioară

Recomandarea video

Mediafax
Ce soluții găsesc românii pentru facturile mari de la energie
Digi24
JD Vance: UE nu ar trebui să atace companiile americane pentru „mizerii”. Elon Musk s-a grăbit să-i mulțumească vicepreședintelui
Cancan.ro
Nuntă surpriză în Guvernul României. Premierul Ilie Bolojan s-ar fi căsătorit în secret
Prosport.ro
FOTO. Cum arată la 43 de ani Ileana Lazariuc, fosta noră a magnatului Ion Țiriac
Adevarul
Momentul în care un șofer a zburat cu Mercedesul peste un sens giratoriu și alte două mașini. Ce s-a întâmplat
Mediafax
Ce se întâmplă cu vremea în România până în primele zile din 2026. Anunțul meteorologilor
Click
Horoscop săptămâna 5-11 decembrie. Trei zodii își schimbă destinul și dau lovitura pe plan profesional
Digi24
VIDEO Trump vrea ca strategia de securitate a SUA să fie valabilă în toată lumea. Europa, în „declin civilizațional”, pusă pe planul do
Cancan.ro
Concubina lui Ilie Bolojan, apariție impecabilă la Viena. Cum s-a prezentat Ioana, de mână cu premierul României
Ce se întâmplă doctore
Planta pe care trebuie să o pui la ușa casei ca să atragi bani, noroc și protecție, conform Feng Shui
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
SINGURA diferență dintre Coca-Cola și Pepsi! Tu ȘTII?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!