A fost lansat site-ul dedicat marelui sportiv și antrenor Ivan Patzaichin: ”În 2021, când a plecat dintre noi, avea în lucru încă multe proiecte, ne străduim să le ducem mai departe”

Publicat: 26 11. 2022, 13:29
Ivan Patzaichin | Foto - Mediafax

Sâmbătă, 26 noiembrie, Ivan Patzaichin – canoist de etnie lipoveană, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint – ar fi împlinit 73 de ani.

În memoria sa, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat site-ul ivanpatzaichin.ro, care conține detalii și imagini ale palmaresului regretatului sportiv.

Reprezentanții asociației fac și un apel la instituțiile media, la alte publicații care dețin arhive, la colecționari, biblioteci, edituri, cluburi sau federații sportive și alte entități care dețin mărturii foto/video ale parcursului profesional al lui Ivan Patzaichin, pentru a le pune la dispoziție, urmând a fi incluse în acest site.

E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit. Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!

Mihai Covaliu

”Și-a dedicat energia unor proiecte care pun în valoare Delta Dunării, Tulcea, patrimoniul hidrografic și cultural românesc”

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 spune că a demarat parteneriate pentru a pune în operă două mari proiecte de infrastructură, ce vor fi inaugurate în 2023, în onoarea sa. Acestea sunt Memorialul ”Ivan Patzaichin” – pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea – și Muzeul Ivan Patzaichin, un centru multicultural și de inovație comunitară la Mila 23.

Începând cu 2010, și-a pus la pus la dispoziție reputația și și-a dedicat energia unor proiecte care pun în valoare Delta Dunării, Tulcea, patrimoniul hidrografic și cultural românesc, care încurajează viața sănătoasă, în natură, și unor proiecte educaționale, menite să ajute copiii din Deltă să aibă perspective de viață cât mai luminoase.

În 2021, când a plecat dintre noi, avea în lucru încă multe proiecte, pe care ne străduim să le ducem mai departe. Și-ar fi dorit să vadă începute, la Tulcea, lucrările la un canal olimpic pentru competiții de anvergură; ceva ce încă României îi lipsește”, au transmis reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, potrivit Mediafax.

Visul lui Ivan Patzaichin

Dincolo de regrete, Ivan Patzaichin și-a trăit, la superlativ, din punct de vedere sportiv și nu numai, un vis pe care l-a avut încă din copilărie.

Și-a dorit, încă din copilărie, să fie campion și a dorit să le arate bunicilor și părinților săi că acest vis poate fi transformat în realitate. Muncind asiduu, Ivan Patzaichin a reușit să își ”atingă” visul.

”Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”, spunea Patzaichin.

Talentul trebuie împletit, permanent, cu munca susținută, iar Ivan Patzaichin recunoștea că talentul te ajută să te orientezi în momente grele.

”Normal că ai nevoie de talent pentru că trebuia să te orientezi în momentele grele. Când mi s-a rupt pagaia sau când mi s-a spart barca, am avut inspirație de moment. Și asta a contat”, mai spunea marele sportiv român.


Citește și: