A murit maica Siluana Vlad, una dintre cele mai iubite călugărițe. L-a întâlnit pe părintele Galeriu după ce a fost la protestele din Piața Universității în 1990

Publicat: 09 06. 2021, 01:15
Actualizat: 09 06. 2021, 02:21
Maica Siluana Vlad (FOTO: preotul Silviu Cluci/Doxologia.ro)

Stareța mănăstirii „Sfântului Siluan Athonitul” din Iași, schimonahia Siluana Vlad, a murit marți seară, la mai puțin de două săptămâni după ce împlinise vârsta de 77 de ani, anunță Doxologia.ro. O boală incurabilă a luat-o dintre noi pe cea mai iubită călugăriță din țara noastră.

Imediat după moartea acesteia, preotul paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului – Talpalari, Iași, Constantin Sturzu, a postat un mesaj emoționant pe contul său de Facebook.

Cine a fost Maica Siluana Vlad

Născută pe 28 mai 1944, schimonahia Siluana Vlad era coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași.

A studiat filosofia la Universitatea din București. După absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați.

În 1990, a participat la protestele din Piața Universității, unde întâlnirea cu părintele Galeriu a fost providențială.

A început să se implice, alături de tineri, în acţiuni sociale, iar după anul 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi.

S-a călugărit la vârsta de 49 de ani, în anul 1993, la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor.

În 2001, s-a mutat la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi, potrivit sursei citate,

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele.


CITEȘTE ȘI: