Aderarea României la Schengen nu se află pe agenda Consiliului European din 15 decembrie

Publicat: 14 12. 2022, 20:24
Actualizat: 14 12. 2022, 22:29
Sursa foto: Shutterstock

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului European care va avea loc joi, 15 decembrie.

Astfel, șefii de state și de guverne vor discuta joi subiecte precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energia și economia, securitatea și apărarea, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe.

„Consiliul European va discuta despre cele mai recente evoluții ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei și despre modul în care poate fi ajutată Ucraina să treacă cu bine prin această iarnă.

În acest context, liderii UE vor discuta despre menținerea sprijinului politic, militar, umanitar și în materie de protecție civilă pentru Ucraina și despre modul în care se poate acorda asistență pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei”, se arată pe site-ul Consiliului.

Consiliul European va discuta despre criza energetică. În acest context, liderii UE vor examina progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru:

  • reducerea cererii de energie
  • evitarea raționalizării
  • asigurarea securității aprovizionării cu energie
  • scăderea prețurilor la energie

În cursul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările la reforma structurală a pieței energiei electrice.

Consiliul European va purta o discuție strategică privind vecinătatea sudică a UE. Regiunea cuprinde zece țări mediteraneene din afara UE, dar vor fi discutate și subiecte referitoare la parteneriatul transatlantic.

Documentul privind discuțiile de joi poate fi consultat AICI.

Klaus Iohannis va ridica problema aderării României la spațiul Schengen

O altă temă de discuții o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcția trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum și o discuție privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana și cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migrației. Liderii europeni vor purta și o discuție strategică privind relațiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate și cooperarea economică.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în cadrul reuniunii Consiliului European, va ridica și subiectul aderării României la spațiul Schengen.

Reamintim că România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.