Avertismentul lui Tudor Ciuhodaru: Aveți grijă cu postul, să nu ajungeți la urgențe!

Publicat: 21 04. 2021, 13:23
Actualizat: 21 04. 2021, 13:23
Tudor Ciuhodaru / Facebook

Medicul Tudor Ciuhodau a explicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, la ce riscuri se supun cei care postesc cu strictețe, dar nu țin cont de starea lor de sănătate!

„Ce pățiți dacă postiți: riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe.

Ruscuri:

  1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
  2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
  3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
  4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Ce trebuie să conțină un regim alimentar echilibrat

Medicul de la UPU mai explică ce trebuie să conțină un regim echilibrat!

Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

  1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
  2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
  3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
  4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
  5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile”, mai explică medicul.

Tudor Ciuhodar mai spune cele mai ifetine alimente sunt cele pe bază de carbohidrați, precum pastele sau cartofii.

„Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi”

„Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Postul Paştelui a început pe 15 martie și durează 40 de zile, fiind cunoscut şi sub numele de Postul Mare.

Paștele ordodox va fi în acest an pe data de 2 mai. Învierea Domunul este cea mai mare sărbătoare a Creștinătății.