Ce conține ciocolata neagră și ce spun experții despre consumul ei. Ce beneficii oferă organismului
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fshutterstock_1770116582-1280x853.jpg)
Ce conține ciocolata neagră și ce spun experții despre consumul ei? Paștele se apropie cu pași repezi, iar deserturile se află printre produsele servite la masă, alături de cei dragi. Unele dintre ele conțin ciocolată albă sau ciocolată neagră, însă ce spun experții despre cea din urmă și ce fel de beneficii oferă organsimului? Iată mai jos.
Poate fi ciocolata neagră o variantă de produs dulce mai sănătos, care poate aduce beneficii organismului? Unii dintre nutriționiști susțin că persoanele care consumă ciocolată neagră au parte de o serie de beneficii pentru organism. Desigur, consumul trebuie să fie efectuat cu măsură, nu în exces. De exemplu, Nichola Ludlam-Raine, dietetician specializat și autoarea cărții „How Not to Eat Ultra-Processed”, a precizat că acest produs poate fi „o completare nutritivă în dietă”.
„Ciocolata neagră poate fi o completare nutritivă în dietă, cu condiția să fie consumată moderat. Conține polifenoli, în special flavanoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acești compuși sunt asociați cu beneficii precum îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea tensiunii arteriale și, posibil, o mai bună sănătate a inimii și a creierului”, a precizat dieteticianul.
Ce conține ciocolata neagră
În conținutul acestui produs se regăsesc și cantități mici de minerale esențiale (magneziu, cupru, fier). Dieteticianul a precizat, legat de ciocolata neagru cu 90% cacao, faptul că are un conținut mai scăzut de zahăr, dar un conținut mai ridicat de flavanoli. Dieteticianul a mai recomandat să se consume circa 20-30 de grame de ciocolată neagră, de câteva ori pe săptămână.
„Este adevărat că o ciocolată cu 90% cacao conține mai puțin zahăr și o concentrație mai mare de flavanoli benefici. Dar este și mult mai amară, așa că ține mai mult de gustul personal. Beneficiile nu cresc foarte mult peste 70%, deci 90% nu este obligatoriu pentru toată lumea. Dar poate fi o alegere bună dacă îți place și vrei să limitezi zahărul adăugat”, a mai precizat dieteticianul.
Producerea de oxid nitric poate fi stimulată de flavanolii din cacao, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea fluxului sanguin. Dieteticianul a adus în atenție anumite studii apărute în reviste precum „BMJ” sau „American Journal of Clinical Nutrition”, unde a fost pusă în lumină asocierea între consumul acestui produs și îmbunătățirea markerilor cardiovasculari. De asemenea, nu trebuie să fie trecute cu vederea nici riscurile la care o persoană se poate expune, odată cu consumul de ciocolată neagră. De exemplu, dacă produsul este consumat în exces, atunci ar putea să conducă la creșterea în greutate. Totodată, persoanele alergice la un asemenea produs trebuie să aibă atenție și să se consulte cu medicul specialist, arată Adevarul.
Vezi și:
ALIMENTELE minune care stimulează „hormonul fericirii”. Cum influențează alimentația starea de bine
Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ