Ce este „Festivalul tocanului”, un eveniment cu tradiție și plin de aromele bucătăriei românești. Cum se prepară tocanul
Dacă v-ați propus să ajungeți pe Transalpina și sunteți în județul Gorj, trebuie să vă acordați puțin timp și pentru orașul Novaci, mai ales dacă vă este foame, pentru că aici veți mânca tocanul pregătit ca la carte. Vorbim, desigur, despre un preparat tradițional gorjean. Mai mulți, localnicii sunt extrem de primitori.
În fiecare toamnă, în ultimii 5 ani, la Novaci, în județul Gorj, tradițiile culinare dau tonul unui festival, în primul rând delicios, „Festivalul tocanului”, informează Euronews.
Cum vremea a fost tocmai potrivită pentru o petrecere în aer liber. Piața din centrul orașului Novaci a devenit aproape neîncăpătoare. A fost și muzică, a fost și dans, dar mai ales a fost multă mâncare, carne la proțap, la grătar sau la ceaun, zeci de feluri de brânzeturi și, desigur, bulz ciobănesc.
Orașul Novaci este situat la poalele Munților Parâng. Locuitorii din zonă se ocupă în mare parte cu oieritul. Există două puncte gastronomice locale, iar rețetele pe bază de carne de oaie nu lipsesc din bucătăriile novăcinilor.
Când definesc tocanul, localnicii țin să alunge orice interpretare greșită. Mai exact, tocanul nu este nici tocăniță, nici tochitură, nici tocătură, ci un produs autentic, parte din tradiția locului.
FOTO: captura Euronews
Citește și:
Rețeta de cornulețe fragede cu untură, transmisă de generații. Un desert ca pe vremea bunicilor
Rețeta pentru un tort de mere însiropat perfect. Cum se pregătește desertul