Prima pagină » Actualitate » Rețetă de ciorbă de perișoare ca în 1938. Cum pregătești în stil tradițional acest preparat delicios

Rețetă de ciorbă de perișoare ca în 1938. Cum pregătești în stil tradițional acest preparat delicios

Rețetă de ciorbă de perișoare ca în 1938. Cum pregătești în stil tradițional acest preparat delicios

Ciorba de perișoare este o supă tradițională românească, iar rețetele din trecut, cum ar fi cea din 1938, sunt adesea simple și pline de savoare. În acea perioadă, ingredientele erau mai puțin procesate și se puneau în valoare prin tehnici de gătit mai naturale. Iată o variantă clasică de ciorbă de perișoare, bazată pe tradiția vremii:

Ingrediente pentru ciorbă:

  • 500 g carne de porc sau vită (pentru perișoare)
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 2 morcovi, rași sau tăiați mărunt
  • 1 țelină mică, rasă
  • 2-3 linguri de orez (pentru perișoare)
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare
  • Piper după gust
  • 1 foaie de dafin
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1,5-2 litri de apă

Ingrediente pentru perișoare:

  • 500 g carne de porc sau vită, tocată
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de orez
  • 1 lingură de sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 lingură de mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)

Preparare:

Pregătirea perișoarelor:

Se amestecă carnea tocată cu oul, orezul, sare și piper, până se obține un amestec omogen.

Se formează perișoare mici, rotunde, cu ajutorul palmelor.

Se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită și se lasă să fiarbă la foc mic până când se ridică la suprafață, moment în care se pot scoate și pune deoparte.

Prepararea ciorbei:

Într-o altă oală, se încălzește uleiul și se adaugă ceapa tocată fin, morcovii și țelina, se călesc ușor pentru câteva minute.

Se adaugă apa și se aduce la fierbere. După ce apa începe să fiarbă, se pun perișoarele fierte anterior în supă.

Se adaugă foaia de dafin, sare și piper după gust.

Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute.

Finalizarea:

Dacă doriți, puteți adăuga un strop de oțet sau suc de lămâie pentru a da ciorbei un gust acrișor, specific.

Se servește fierbinte, cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat, alături de smântână sau pâine de casă.

Această rețetă este specifică tradițiilor din 1938, când preparatele erau simple și cu ingrediente ușor de găsit în gospodării.

Recomandarea video

Mediafax
Un șofer din București a lovit un copac și două ambulanțe SMURD
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Povestea celui mai bogat sat din Ucraina, aflat la graniţa cu România. Paradoxul castelelor din Nyzhnia Apșa
Mediafax
AEP: Peste 2.2 milioane de alegători înscriși pentru alegerile locale parțiale de duminică
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Un fost director Microsoft, impresionat de transformarea României din ultimii ani