După ce i-a fost suspendat canalul de Youtube, Ion Cristoiu va fi GĂZDUIT de Dan Andronic pe platforma EVZ-„Hai România”. Când reîncepe Jurnalul Video

Publicat: 21 10. 2023, 13:20
Actualizat: 21 10. 2023, 13:32

După difuzarea pastilei „Lumii de azi îi lipsește un Nicolae Ceaușescu”, canalul de YouTube al scriitorului și publicistului Ion Cristoiu a fost suspendat, pentru o săptămână. În acest context, Evenimentul Zilei a anunțat că, pe perioada sancțiunii, a decis să găzduiască Jurnalul Video pe platforma sa „Hai România”, chiar din acest weekend.

„Facem acest lucru din respect pentru Ion Cristoiu, fondatorul Evenimentului Zilei, pentru cei peste 116.000 de abonați ai canalului nostru, pentru dreptul de a vorbi liber. Și de exercita profesia de jurnalist. Decizia noastră are la bază faptul că, indiferent de opiniile exprimate, cu care putem fi sau nu de acord, dreptul la liberă exprimare trebuie respectat. Nimeni nu deține Adevărul, iar datoria unui jurnalist este aceea de a pune întrebări. De a ridica probleme care pot părea pentru unii exagerat de tăioase, dar care sunt principala armă a presei”, este mesajul transmis de directorul general al EVZ, Dan Andronic.

Reacția lui Ion Cristoiu, după suspendarea canalului de Youtube

„Vă mulțumim și vă promitem că nu vom ceda șantajului menit a ne transforma într-un canal de propagandă de război. Am rezistat în cazul Războiului din Ucraina. Vom rezista și în cazul noului Război, mult mai periculos pentru pacea lumii decît cel din Ucraina: Războiul din Orientul Mijlociu. Ca și în cazul Războiului din Ucraina, YouTube a decis cenzurarea informațiilor și analizelor care contravin propagandei de Război a uneia din părți. Numai așa se explică decizia abuzivă de a elimina pastila intitulată «Lumii de azi îi lipsește un Nicolae Ceaușescu» și a ne suspenda orice apariție timp de o săptămână pe motiv că următoarele afirmații ale lui Ion Cristoiu incită la ură”, spunea Ion Cristoiu pe blogul său, după sancțiunea primită.

Ion Cristoiu a explicat că noua formă de cenzură care a apărut în democrații pare a fi mai gravă decât cea din perioada comunistă:

„În timpul regimului comunist, identitatea celor care cenzurau era cunoscută și exista posibilitatea de a negocia. În zilele noastre, agenții lui Putin sunt lăsați să vorbească liber, nefiind considerați eligibili pentru cenzură. În contrast, astăzi, platforme ca YouTube iau măsuri drastice fără explicații clare sau posibilitatea de dialog. Chiar și după ce regulile impuse au fost urmate, sancțiunile continuă, aruncând o umbră de incertitudine asupra sistemului. Mai mult, nu se știe cine sunt persoanele care iau aceste decizii — dacă sunt din România sau dacă au competențe în jurnalism”.

FOTO – Captură video

Vă recomandăm și: