VIDEO | Racheta care a distrus misiunea de pace a lui Biden. Cum explică scriitorul și publicistul Ion Cristoiu dezastrul lui Biden la Tel Aviv

Publicat: 20/10/2023, 13:46
Actualizat: 20/10/2023, 18:56

Doar șapte ore și jumătate a stat președintele american în Orientul Mijlociu, unde a mers într-o vizită ce s-a dorit a fi una de mediere. Planul președintelui, care avea pe agendă întâlniri cu toate puterile implicate, a fost zădărnicit, în timp ce acesta era deja la bordul Air Force One, de decizia liderilor iordanian, egiptean, respectiv al Autorității Palestiniene, de a contramanda discuțiile. S-a întâmplat în urma exploziei de la spitalul baptist din Gaza. 

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu consideră că vizita președintelui american la Tel Aviv a fost un dezastru pentru Biden și în favoarea lui Netanyahu.

Această vizită a fost programată de Biden cu grijă. L-a trimis înainte pe Blinken, care n-a dormit mai multe nopți și a reușit să-i convingă pe președintele Egiptului, țară important, pe cel al Iordaniei, și pe Mahmoud Abbas, al palestinienilor, să se întâlnească în Iordania cu Joe Biden.

De ce asta? Pentru că Biden a vrut ca această vizită să nu treacă o vizită exclusiv de solidaritate cu Israelul și de cauționare (…) pentru ce va face Netanyahu. Ce va face Netanyahu, n-am nicio îndoială, va fi un dezastru umanitar, pentru că lui puțin îi pasă.

Numai că, înainte de a se urca el în avion, a avut loc explozia spitalului. Și, urmare acesteia, cei trei au contramandat întâlnirea. (…) Tema mai multor editoriale, în acest moment, este că America nu mai influențează Orientul Mijlociu. După părerea mea, nici Israelul. S-a întâmplat asta pentru că a avut loc explozia. Dacă se întâmpla (n.r. întâlnirea), atunci călătoria lui nu era un act de solidaritate cu Israelul. Faptul că s-a contramandat a fost urieșește în favoarea lui Netanyahu.

Cine a tras racheta care a distrus misiunea de pace a lui Biden?

Evenimentele au fost de asemenea natură încât i-au dat planurile peste cap președintelui american. Racheta care a explodat la spital a fost, așadar, a stat la temelia eșecului diplomatic. De îndată ce a pus piciorul în Israel, Biden a spus că racheta a plecat de la „cealaltă echipă”. Ion Cristoiu consideră că autor este Israelul.

Nu știu cine a tras racheta, nici nu mă interesează, imaginea este că a tras-o Israelul. Eu presupun că a tras-o Israelul. Sunt aproape sigur că, în spital, folosit ca scut uman erau doi-trei șefi ai Hamas. Nu am nicio îndoială. Indiferent cine a fost, acea rachetă a distrus misiunea de ppace a lui Biden. Toată acea tragedie nu a făcut decît să-i facă pulbere. Perdantul este Biden, iar câștigător este Netanyahu, care a zis: a venit numai la noi.

Cristoiu explică și de ce tot evenimentul este în favoarea premierului israelian, pe care îl numește „un mare politician”.

Faptul că el, în loc să ajungă la închisoare, este încă premier arată că este un politician abil. În consecință, eu cred că i-a picat rău această presiune pe care Biden a pus-o public împotriva lui și în favoarea celor din stradă (n.r. care au protestat față de reforma judiciară a lui Netanyahu). Nu i-a convenit deloc.

Eu sunt sigur că el știe că în aceste demonstrații a fost implicată și America.

Atunci, eu pot să cred că vizita aceasta a fost un dezastru, pentru că, de fapt, nu s-au întâlnit doi prieteni, ci s-a întâlnit un Netanyahu, care le știe pe ale lui și care n-a vrut public să-l plesnească pe Biden, dar l-a plesnit anterior, când a fost Ciolacu…. O să spuneți: ce legătură are asta? Marcel Ciolacu a ținut un discurs din acesta a cam cum l-ar fi ținut Biden, cum l-a ținut și Scholz, cu „totuși, trebuie pace”.  Iată ce replică a dat acestui discurs Netanyahu: Apreciez solidaritatea dumneavoastră.(…) Dar, o astfel de pace va fi posibilă doar dacă acest califat va fi distrus. Nimeni nu poate încheia. Deci, nu lui Ciolacu simțea (n.r. Netanyahu) nevoia să-i dea o replică. Nu, tuturor celor care, în frunte cu Biden, susțin că trebuie totuși să facem și pace, să avem grijă.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Joe Biden cere Congresului bani pentru Ucraina și Israel / „Putin și Hamas au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină

Putin a plecat din China cu mâinile goale, dar PROPAGANDA RUSĂ salută ”triumful asupra Vestului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto