Eugen Tomac, reacție dură după ce președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova a fost decorat cu Ordinul ”Steaua României”: ”Statul român alege să decoreze exact pe cine nu merită!”

Publicat: 10 09. 2022, 10:50
Actualizat: 10 09. 2022, 10:54
Eugen Tomac, președintele PMP

Marian Lupu – președinte al Curții de Conturi din Republica Moldova – a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor. În urma acestei decizii, Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), reacționează dur în mediul online.

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova a primit această înaltă distincție ”pentru integritatea și profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control” și pentru ”contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european”.

”În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control, Președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor domnului Lupu Marian, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova”, se arată în decretul prezidențial.

Eugen Tomac consideră că acordarea de către statul român a unei astfel de distincții lui Marian Lupu – cel care a declarat că nu crede în ”existența limbii române în Republica Moldova” – poate fi etichetată, pur și simplu, drept ”o mizerie”.

”Nu știu cine și de ce a făcut această mizerie, dar când credeam că mai mult de atât nu se poate, o vedem și pe asta. Marian Lupu, fost președinte al Parlamentului R. Moldova, cel care striga în gura mare că el vorbește limba moldovenească este decorat cu «Steaua României» la București”, scrie Eugen Tomac pe pagina sa de socializare.

”Așa ceva nu pot înțelege niciodată!”

Eugen Tomac și-a exprimat dezamăgirea față de decorarea cu Ordinul ”Steaua României” a lui Marian Lupu, precizând că nu poate înțelege o astfel de decizie, iar statul român, practic, ”alege să decoreze pe cine nu merită”.

Și asta, mai scrie liderul PMP, în condițiile în care ”sunt sute de profesori peste Prut care luptă de-o viață pentru identitatea românească, sunt scriitori, jurnaliști”.

”Așa ceva nu pot înțelege niciodată. Sunt sute de profesori peste Prut care luptă de-o viață pentru identitatea românească, sunt scriitori, jurnaliști, dar statul român alege să decoreze exact pe cine nu merită!”, a mai scris liderul PMP în mediul online.

Acum aproximativ 10 ani, Marian Lupu declara că Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova – referitor la limba de stat, nu va fi modificat și va rămâne cu sintagma de „limba moldovenească”.

”Știinţific nu mai este limba română, ci limba moldovenească”

În anul 2012, Marian Lupu a spus că ”s-a răzgândit ideologic” și că ”nu mai crede în existența limbii române în Republica Moldova”:

”M-am răzgândit. Ştiinţific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească […] S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă că sunt promovate în interese politice”, spunea Marian Lupu la vremea respectivă.

  • Marian Lupu a fost deputat în Parlament începând din noiembrie 2013 și anterior între 2009–2010. A deținut funcția de speaker între 2005—2009 și 2010—2013 și președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012.
  • În 2009, a fost ales în calitate de președinte al PDM și a deținut această funcție până în anul 2016, când a fost ocupată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
  • Marian Lupu a fost unul dintre liderii Partidul Democrat (PD) pe timpul conducerii de facto a oligarhului Vlad Plahotniuc.