Eugen Tomac, revoltat de valul de “lecții” date de politicieni în prima zi de școală: ”Nu merg azi la nicio deschidere, pentru că îmi este rușine”

Eugen Tomac, revoltat de valul de “lecții” date de politicieni în prima zi de școală: ”Nu merg azi la nicio deschidere, pentru că îmi este rușine”
Eugen Tomac, președintele PMP
Publicat: 05/09/2022, 11:16

Europarlamentarul Eugen Tomac – președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) – se declară revoltat de ”lecțiile” pe care politicienii români le dau cu ocazia deschiderii noului an școlar.

Liderul PMP le transmite acestora, pe pagina sa de socializare, că ar trebui să se pună la curent cu ”câteva date”, și asta chiar înainte ”de a se înghesui făloși prin școli pentru a le spune, de cele mai multe ori, lucruri trăsnite elevilor”. În context, președintele PMP oferă celorlalți politicieni și câteva informații îngrijorătoare despre situația în care se află, acum, învățământul românesc.

În același timp, Eugen Tomac anunță și și că nu va participa ”la nicio deschidere”, tocmai din cauză îi este ”rușine”.

Îmi produce o revoltă profundă valul de “lecții” date politicieni în prima zi de școală. Nu merg azi la nicio deschidere, pentru că îmi este rușine, cred că politicienii ar trebuie să citească mai întâi câteva date înainte de a se înghesui făloși prin școli pentru a le spune, de cele mai multe ori, lucruri trăsnite elevilor.

  • Peste 50% dintre elevii noștri nu știu să citească bine, să scrie corect sau să calculeze – numim asta analfabetism funcțional.
  • Aproape 4000 de școli nu au autorizație ISU în prima zi de școală.
  • 1400 de unități de învățământ în era digitală nu sunt conectate la internet.
  • Deși este cel mai important domeniu în care trebuie să investească statul, bugetul pentru educație în acest an este 2,28% din PIB.

Problema nr.1 a României astăzi este educația. Lipsa investițiilor în sistemul de învățământ ne va ține blocată dezvoltarea țării pentru următorii 50 de ani”, avertizează Eugen Tomac, președintele PMP, în mediul online.

Eugen Tomac: ”Fără minim 6% din PIB, nu vom putea niciodată ieși din acest cerc închis al neputinței”

Liderul PMP își manifestă pesimismul în legătură cu evoluția învățământului din România, avertizând că nu se va putea ieși dintr-un adevărat ”cerc al neputinței” dacă educația nu va beneficia de ”minim 6% din PIB”.

Totuși, fiind prima zi de școală, Eugen Tomac a ținută să ureze ”spor” atât elevilor, cât și dascălilor care, în pofida tuturor greutăților, ”găsesc energia necesară pentru a dărui cunoaștere”.

România educata înseamnă în primul rând resurse. În loc să acordăm bani pentru a crește o generație de români capabili să facă față tuturor provocărilor, noi împrumutăm zeci de miliarde pentru a mulțimi cohorta de baronet local care face orice, dar uită tot timpul de școala. Așa avem sute de școli și licee cu grupul sanitar in fundul curții.

Avem nevoie de bani și de oameni capabili să schimbe din temelie sistemul de învățământ. Fără minim 6% din PIB, nu vom putea niciodată ieși din acest cerc închis al neputinței”, mai precizează Eugen Tomac.

Fiind totuși prima zi de școală, le urez tuturor elevilor să aibă parte de un an plin de reușite, iar dascălilor le adrese mii de mulțumiri pentru că, indiferent de greutăți, găsesc energia necesară pentru a dărui cunoaștere și a încuraja copii să fie atașați de școală. Mult spor tuturor!

Eugen Tomac, președintele PMP

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase