Eugen Tomac solicită explicații de la organizatorul Eurovision, după ce acesta a anulat punctajul maxim dat de juriul român Republicii Moldova: Nu pot accepta anularea unui vot cu atâtea semnificații

Eugen Tomac solicită explicații de la organizatorul Eurovision, după ce acesta a anulat punctajul maxim dat de juriul român Republicii Moldova: Nu pot accepta anularea unui vot cu atâtea semnificații
Eugen Tomac / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 15/05/2022, 19:55

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a anunțat că va cere explicații Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) pe tema acuzațiilor apărute după finala concursului Eurovision de sâmbătă seară.

Organizatorul Eurovision a anunțat că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale. Comunicatul oficial nu a precizat care anume sunt acele șase țări, dar o publicație specializată a scris că statele în cauză sunt România, Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

După decizia organizatorului Eurovision, TVR a acuzat organizatorul Eurovision că a schimbat fără explicații votul juriului din România. Juriul a dat punctaj maxim Republicii Moldova, dar punctele au ajuns în cele din urmă la Ucraina.

Și Televiziunea Română cere acum explicații de la EBU: „Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”.

Reacția președintelui PMP, Eugen Tomac

Președintele PMP este nemulțumit de faptul că punctele nu au ajuns la moldoveni, așa cum a decis juriul român, cu cât piesa celor de la Zdob și Zdub reflecta relația unică dintre România și Republica Moldova.

„Uniunii Europene de Radio şi Televiziune are de oferit explicații extrem de serioase și voi solicita oficial acestei instituții lămuriri pentru că, în asemenea situații, transparența și respectarea regulilor sunt sacre.

Am fost uimit să constat aseară că juriul nostru nu acordase niciun punct pentru o piesă din R. Moldova cu un mesaj direct și clar, prin care este scoasă în evidență relația unică dintre statele noastre, fiind români de o parte și alta a Prutului.

În contextul actual, al provocărilor din regiune, punctajul României nu poate fi anulat sub pretextul unor probleme “tehnice”. Așteptăm cu interes explicații cât mai detaliate și credibile.

Nu contest victoria câștigătorului final, bravo lor, dar nu pot accepta sub nicio formă ca o entitate europeană să anuleze un vot care are mai multe semnificații, nu doar una ce ține de divertisment, cu atât mai mult cu cât această ediție este urmărită de peste 500 milioane de cetățenii din întreaga lume”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York