EXCLUSIV. ICCJ impune SIIJ-ului termen limită pentru finalizarea dosarului în care Codruța Kovesi e urmărită penal. Câte dosare are în lucru procurorul Adina Florea (SURSE)

Publicat: 28 01. 2021, 13:19
Actualizat: 28 01. 2021, 13:21
EXCLUSIV. ICCJ impune SIIJ-ului termen limită pentru finalizarea dosarului în care Codruța Kovesi e urmărită penal. Câte dosare are în lucru procurorul Adina Florea (SURSE)

Laura Codruța Kovesi, șef al Parchetului European, a depus o contestație prin care susține că procurorul Adina Florea tergiversează, de peste doi ani, o anchetă deschisă în decembrie 2018.

În respectiva contestație, șefa European Public Prosecutor’s Office (EPPO) a solicitat impunerea unui termen limită, astfel că procurorul Adina Florea este obligată, acum, ca în două luni să finalizeze acest dosar. Există două soluții, ori renunțarea la urmărirea penală și clasarea dosarului – având în vedere că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal –  ori trimiterea în judecată a șefei EPPO.

Surse judiciare au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că procurorul Adina Florea are în lucru, în acest moment, aproximativ 900 de dosare, ceea ce o va obliga să își reconsidere prioritățile.

”Adina Florea are în lucru în jur de 900 de dosare, la aceasta oră, drept pentru care va trebui să prioritizeze și sa pună pe agendă, la prima pozitie, finalizarea acestui dosar”, transmit surse judiciare.

ICCJ: ”Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul”

Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis această contestație depusă de Codruța Kovesi și, potrivit acestei hotărâri, Adina Florea trebuie să ia o decizie până la 1 aprilie în acest caz.

”În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Kovesi, acuzată de ”abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă”

Procurorul Adina Florea a pus-o sub acuzare – în luna decembrie a anului 2018 – pe Laura Codruţa Kovesi pentru ”abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă” într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta susţinea că – în anul 2011 – Laura Codruța Kovesi ”i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa”, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Ulterior, Adina Florea a plasat-o pe Codruța Kovesi sub control judiciar, însă instanța a revocat decizia.