Decizia ÎCCJ care schimbă regulile pe Facebook! Deschiderea unui cont pe pe numele unei alte persoane este infracțiune!

Decizia ÎCCJ care schimbă regulile pe Facebook! Deschiderea unui cont pe pe numele unei alte persoane este infracțiune!
Decizia ÎCCJ care schimbă regulile pe Facebook! Deschiderea unui cont pe pe numele unei alte persoane este infracțiune! / Sursa FOTO: https://snappygoat.com
Publicat: 26/01/2021, 11:57

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a decis că este infracţiune fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate informaţii, fotografii şi imagini video fără acordul acesteia!

La baza deciziei stă o sesizare depusă de Curtea de Apel Braşov, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.

Cazul de la Brașov care schimbă regulile pe Facebook

Dosarul instrumentat la Brașov viza un bărbat condamnat într-o primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private. El deschisese un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu fosta iubită. Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, el a amenințat-o pe femeie că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe Internet mai multe fotografii care o înfăţişau dezbrăcată şi filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii sexuale.

Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulţi un profil cu numele fostei iubite, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care cei doi întreţineau relaţii sexuale. Totodată, condamnatul a creat şi un profil fals pe Facebook, cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altcuiva fotografii cu femeia dezbrăcată.

Magistrații brașoveni au sesizat ÎCCJ

Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu pronunţarea unei chestiuni de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Până acum, în dosare asemănătoare privind săvârşirea infracţiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe reţelele de socializare, instanţele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.

Astfel, ÎCCJ a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia! „Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare, folosind ca nume de utilizator numele altei persoane şi introducând date personale reale, care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase