Jurnalista Emilia Șercan susține că autoritățile statului vor s-o compromită după ce l-a acuzat de plagiat pe Nicolae Ciucă. Procurorii au deschis o anchetă

Publicat: 04 04. 2022, 15:21
Emilia Șercan/Sursa/Facebook
Jurnalista Emilia Șercan a anunțat că, după data de 18 ianuarie a acestui an, când a dezvăluit faptul că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar putea fi plagiată, împotriva ei a fost declanșată o amplă campanie de kompromat. În acest sens, Poliția Română a anunțat că au fost deschise deja trei dosare penale, care privesc infracțiunile de amenințare, violarea vieții private și acces ilegal la un sistem informatic.
Emilia Șercan a anunațat, luni, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, faptul că ar fi ținta unei campanii orcehstrate chiar de către autoritățile statului, prin care s-ar încerca „intimidarea și discreditarea” ei.
Autoritățile statului român au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea pe care, după ce am descoperit-o și reclamat-o, au încercat să o mușamalizeze!
Am decis să denunț public acțiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată.
Am decis acest lucru pentru că jucătorul-cheie în această operațiune este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, iar ulterior a devenit baza unei ample operațiuni de kompromat.
Am acordat timp organelor de cercetare penală – Parchet și Poliție – să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022.
Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații, iar timp de 19 zile Parchetul și Poliția au refuzat să îmi comunice numărul de înregistrare a dosarului penal!
Am decis să vorbesc public atât despre operațiunea de intimidare a cărei țintă sunt, cât și despre operațiunea paralelă, cea de mușamalizare a scurgerii de informații, derulată cu complicitatea conducătorilor unor instituții ale statului”, a scris, pe Facebook, Emilia Șercan.

Legat de afirmațiile publice ale jurnalistei, IGPR a anunțat că, până acum, la Poliția Capitalei au fost înregistrate trei dosare penale, două pentru violarea vieții private și unul pentru amenințare, care erau instrumentate sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Cele două dosare care se referă la violarea vieții private au fost reunite într-unul sigur, iar ulterior a fost extinsă urmărirea penală, in rem, și pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii bucureșteni au deschis o anchetă proprie

Ca urmare, în data de 14 martie, procurorii de sector au declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde procurorul de caz a decis să continue cercetările singur, fără sprijin din partea polițiștilor.

În consecință, în momentul de față, la Poliția Capitalei, a mai rămas în lucru doar dosarul de amenințare, însă anchetatorii nu ar fi reușit, deocamdată, să stabilească autorul, în condițiile în care, spune IGPR, „se așteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităților procedurale”.

Conform IGPR, Emilia Șercan a depus și o nouă sesizare, la Direcția Control Intern, în care reclamă aspectele menționate în mesajul postat pe site-ul de socializare.

Prima plângere depusă de jurnalistă a fost pentru infracțiunea de amenințare. În urma cercetărilor, s-a stabilit că mesajul, care a fost transmis on line, provine de pe un computer din afara țării. Drept urmare, anchetatorii români au trimis polițiștilor din statul respectiv o solicitare pentru identificarea persoanei care folosește IP-ul respectiv, însă, conform unor surse judiciare, nu s-ar fi primit niciun răspuns.

A doua sesizare are ca obiect apariția unor fotografii din tinerețe, care, cu toate că nu au un conținut care are conotație sexuală, au fost postate pe un site pentru adulți. A treia plângere face referire la faptul că, în presă, ar fi apăut informații din comunicarea pe care a avut-o cu Politia.