Ce întrebări are jurnalista Emilia Șercan pentru autoritățile române după ce mama ei s-a infectat cu SARS-CoV-2 în spital și a murit

Ce întrebări are jurnalista Emilia Șercan pentru autoritățile române după ce mama ei s-a infectat cu SARS-CoV-2 în spital și a murit
Ce întrebări are jurnalista Emilia Șercan pentru autoritățile române după ce mama ei s-a infectat cu SARS-CoV-2 în spital și a murit. Sursa foto: Facebook/Fundatia Friends for Friends
Publicat: 10/01/2021, 11:02

Jurnalista de investigații Emilia Șercan a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre cazul mamei sale care a murit pe 26 decembrie în spitalul non-COVID din Vatra Dornei.

Mama jurnalistei a murit pe 26 decembrie, iar familia a aflat de la DSP Suceava că femeia fusese infectată cu SARS-CoV-2 abia în dimineața zilei în care a avut loc înmormântarea.

Jurnalista povestește despre problemele de sănătate cu care s-a luptat mama sa în ultimii 13 ani și care au făcut-o să se interneze pe 10 decembrie în spitalul non-COVID din Vatra Dornei.

Emilia Șercan a explicat că atunci când mama sa a fost internată în spitalul din Vatra Dornei, aceasta a fost testată pentru COVID-19, iar rezultatul a fost negativ, astfel că singura variantă plauzibilă ar fi aceea că femeia s-ar fi infectat în spitalul non-COVID.

Mai apoi, jurnalista spune că în seara dinaintea externării mamei sale, aceasta din urmă i-a spus că ar avea simptome de răceală, astfel că, pe 22 decembrie, Emilia Șercan a cerut un test COVID pe care s-a oferit să îl plătească.

Emilia Șercan: Mama ura mizeria cruntă din WC-ul spitalului

Jurnalista a explicat și că mama sa era nemulțumită și de condițiile mizere din spitalul din Vatra Dornei.

„Pe 10 decembrie a făcut o astfel de criză și a fost internată la Spitalul din Vatra-Dornei, spital non-covid. La internare a fost testată real-time PCR pentru covid, iar rezultatul a fost negativ. Scrie negru pe alb pe biletul de externare. A fost internată până pe 22 decembrie. Cu o seară înainte de externare, mi-a spus că a răcit puțin, lucru care m-a îngrijorat.

A doua zi, înainte de externare i-am spus medicului care o avea în grijă că aș vrea să fie testată pentru covid și m-am oferit să plătesc testarea. Era ora 10:55. Medicul mi-a spus că nu mai e posibil lucrul acesta pentru că recoltarea pentru covid se face până în ora 10:00.

Probabil în spital simptomele nu au fost foarte puternice pentru că a făcut tratament cu două antibiotice pentru o infecție nosocomială luată cel mai probabil de la o spirometrie făcută în octombrie. După externare a avut o stare ușor febrilă și probleme de respirație. A refuzat să meargă din nou la spital pentru că întotdeauna a urât spitalul din Vatra-Dornei. De fapt, ura mizeria cruntă de la WC-ul spitalului. De multe ori îmi spunea că probabil și la WC-ul din Gara de Nord e mai curat decât la cel din spital”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Pe 26 decembrie, mama sa a fost luată cu Salvarea de acasă, „pentru că starea ei se degradase mult”, și transportată la același spital din care tocmai fusese externată. Cinci ore mai târziu femeia a decedat: stop cardio-respirator. „Asta e cauza decesului în certificatul medical constatator, eliberat de Spitalul din Vatra Dornei.”

Familia a aflat diagnosticul abia în ziua înmormântării

Emilia Șercan mai spune că, deși mama sa a încetat din viață pe 26 decembrie, familia a primit un mesaj de la DSP prin care era confirmat diagnosticul de COVID-19 abia pe 29 decembrie, ziua în care femeia a fost înmormântată.

„Cauza reală am aflat-o însă în dimineața zilei în care ne pregăteam de înmormântare, după ce am primit un sms de la DSP Suceava: fusese infectată cu SARS CoV-2. Nu pot povesti aici șocul, revolta, confuzia care ne-a cuprins, dar nici despre modul în care a trebuit ținută slujba de înmormântare.

Având în vedere severitatea problemelor de sănătate pe care le avea, Mimi (mama jurnalistei, n. red.) a fost o victimă sigură. Odată infectată, șansele de recuperare în cazul ei ar fi fost minime. Totuși, problema e alta. Cum a fost posibil să fie infectată cu covid într-un spital non-covid? Care e protecția pe care statul o oferă persoanelor vulnerabile, care au nevoie de tratament și au nevoie să fie îngrijite, în sistemul de sănătate actual, paralizat de incompetență, dezordine și subfinanțare?”, scrie ea.

Emilia Șercan mai spune că statul și autoritățile acestuia ar trebui să reglementeze trei chestiuni esențiale, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete:

„1. Numărul celor care se internează acum este infim comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Doar cei care sunt în situații limită ajung în spital. Totuși, cum e posibil să te internezi într-un spital non-covid și să te infectezi acolo? Să fii infectat acolo, mai exact. Ministerul Sănătății ar trebui să instituie un protocol care să prevadă în mod obligatoriu testarea pentru covid la externare a pacienților din grupele de risc din spitalele non-covid. Astfel, poate unele vieți mai pot fi salvate.
2. Dacă toți pacienții sunt testați la internarea într-un spital non-covid, asta înseamnă că mama mea, care era negativă pe data de 10 decembrie, a luat infecția de la un cadru medical sau de la cineva din personalul auxiliar. Care e protocolul de testare periodică a acestora categorii? E normal ca personalul medical și auxiliar să fie testat doar dacă prezintă simptome, așa cum se întâmplă acum? Sper că nu e vreo surpriză pentru responsabilii din sănătate faptul că există persoane asimptomatice, iar aceste persoane asimptomatice, care pot fi medici, asistente, infirmiere etc., pot infecta pacienții din spitalele non-covid atunci când merg la muncă. Măcar să fie testate periodic cadrele medicale și personalul auxiliar mai ales că unii, prea mulți chiar, refuză vaccinarea.
3. Mama mea s-a prăpădit în spital pe 26 decembrie. A stat într-un salon de spital, de tranzit, ce-i drept, timp de circa 7 ore. Rezultatul pentru testul ei a venit abia pe 29 decembrie pentru că pe 26 și 27 decembrie nu s-a lucrat. Saloanele din spitalele non-covid trebuie dezinfectate periodic printr-o procedură stabilită de Ministerul Sănătății sau de Institutul Național de Sănătate Publică și nu trebuie lăsat la mâna managementului fiecărei unități”, scrie Șercan.

Întrebările Emiliei Șercan pentru autorități

În încheierea mesajului său de pe Facebook, jurnalista spune că are două întrebări către instituțiile statului, întrebări pe care le va adresa în mod formal către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.

„Și nu în ultimul rând, am două întrebări pentru autoritățile statului, pe care o voi adresa în mod formal către Ministerul Sănătății și către Institutul Național de Sănătate Publică:
1. Care este numărul persoanelor care s-au infectat cu coronavirus, începând din martie și până acum, în toate spitalele non-covid din România?
2. Care este numărul persoanelor care s-au infectat cu coronavirus în toate spitale non-covid din România, începând din martie și până acum, și care au murit?”, a scris Șercan pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația