Emilia Șercan, despre teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă: „Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, premierul ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU”

Emilia Șercan, despre teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă: „Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, premierul ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU”
Premierul României, Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 19/01/2022, 20:50
Actualizat: 19/01/2022, 20:56

Jurnalista Emilia Șercan, care a verificat teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și a descoperit în aceasta indicii de plagiat, susține, într-un text postat pe o rețea de socializare, că dacă își dorea să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, șeful executivului ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU.

În textul său, jurnalista a criticat faptul că televiziunile din România nu au abordat subiectul plagiatului premierului Nicolae Ciucă

„Cum televiziunile de știri din România fie nu au abordat subiectul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, fie au dat doar reacția acestuia la ceva ce nu au prezentat anterior ca s-a întâmplat, am decis să răspund la toate solicitările colegilor de breaslă care mi-au cerut interviuri sau declarații. Așa că abia acum ajung să zic și eu câteva lucruri despre reacția publică de ieri a premierului Ciucă”, a scris jurnalista.

Ciucă ar fi trebuit să să sesizeze direct CNATDCU

Emilia Șercan a subliniat că solicitarea analizării tezei pe care a trimis-o ieri la UNAP sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate.
„Solicitarea analizării tezei pe care a trimis-o ieri la UNAP sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate. Mai simplu spus, e praf în ochi. Comisia de etică a UNAP poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero. Comisia de etică a UNAP nu poate lua decizia de menținere sau retragere a unui titlul de doctor”, a mai notat aceasta.
Potrivit Emiliei Șercan, singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU.
„Singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU, însă CNATDCU nu se poate autosesiza, trebuie sesizat. Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului și nu doar să lase senzația că acționează corect, premierul Ciucă ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU.

Ponta și Ciucă și-au apărat tezele cu aceleași argumente

Aceasta a discutat și argumentul folosit și de Victor Ponta, și de Nicolae Ciucă , acela că teza de doctorat a fost realizată „conform cerințelor legale existente la acea vreme, ea argumentând că legea prevede că „teza de doctorat trebuie să conțină elemente de originalitate specifice domeniului aborda.
„Un alt argument folosit și de Victor Ponta, și de Nicolae Ciucă e că teza de doctorat a fost realizată „conform cerințelor legale existente la acea vreme. Haide să vedem ce zicea legea în 2003. Potrivit art. 22 din Hotărârea de Guvern nr. 37/1999 privind organizarea și desfășurarea doctoratului, în vigoare în anul 2003, prevede că „teza de doctorat trebuie să conțină elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum și modalități de validare științifică a acestora. Condiția originalității era prevăzută și de art. 28, alin. (2), care spune că la susținerea publică a tezei „Dezbaterea se axează pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat și pe recunoașterea valorică a rezultatelor obținute”, conchide Emilia Șercan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine