Mihai Fifor: ”PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile”

Publicat: 05 12. 2022, 18:04
Deputatul PSD Mihai Fifor

Deputatul social-democrat Mihai Fifor transmite că Partidul Social Democrat (PSD) se opune introducerii unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.  

O astfel de măsură, scrie Mihai Fifor, chiar dacă s-ar aplica din anul 2026, nu ar avea ca rezultat decât ”descurajarea investițiilor în acest domeniu”.

Pe de altă parte, statul român trebuie să încurajeze ”gospodăriile și IMM-urile”, mai notează deputatul PSD în mediul online.

PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică.

Considerăm că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național”, scrie Mihai Fifor.

”PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector”

Mihai Fifor mai precizează, totodată, că social-democrații vor depune ” amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector”, solicitând și o dezbatere ”în regim de urgență.

Directiva Europeană 2018/2021 – aflată la baza Ordonanței de urgență – nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor, mai precizează deputatul PSD în mediul online.

”Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România.

”De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern”

Mihai Fifor


Citește și: