Un student din Zambia care lupta pentru armata rusă a fost ucis în Ucraina. ”Bucătarul lui Putin”: ”Era membru Wagner Group, a fost recrutat în închisoarea unde era deținut pentru posesie de droguri”

Un student din Zambia care lupta pentru armata rusă a fost ucis în Ucraina. ”Bucătarul lui Putin”: ”Era membru Wagner Group, a fost recrutat în închisoarea unde era deținut pentru posesie de droguri”
Publicat: 29/11/2022, 15:24
Actualizat: 29/11/2022, 15:27

Evgheni Prigojin – supranumit ”Bucătarul lui Putin” -, fondatorul grupării paramilitare Wagner Group, a confirmat informația potrivit căreia un student din Zambia, trimis în prima linie a frontului, a fost ucis în Ucraina.

Totodată, Prigojin a declarat și că Nathan Lemekhandi Nyirenda, în vârstă de 23 de ani, a fost recrutat într-o închisoare din Rusia unde ispășea o pedeapsă de 9 ani și jumătate pentru posesie de droguri.

Potrivit ”Bucătarului lui Putin”, tânărul din Zambia ar fi acceptat să devină mercenar al Wagner Group ca un ”act de recunoștință” pentru că  ”Rusia i-a ajutat pe africani să obțină independența”.

Nathan Lemekhandi Nyirenda, în vârstă de 23 de ani, a studiat inginerie nucleară la Institutul de Fizică de Inginerie din Moscova înainte de a fi condamnat pentru posesie de droguri în anul 2020.

”Acesta este probabil cel mai mic preț pe care îl pot plăti pentru datoria noastră”

În luna septembrie a acestui an, controversatul Evgheni Prigojin a apărut în videoclipuri filmate în incinta unor închisori din Rusia, recrutând deținuți care acceptau să meargă pe frontul din Ucraina.

Nathan Lemekhandi Nyirenda ar fi fost ucis pe data de 22 septembrie, însă autoritățile din Zambia au transmis că Rusia nu le-a trimis nicio informare în acest sens, iar rudele tânărului doresc să afle în ce circumstanțe a murit și de ce a fost trimis în prima linie.

”PMC Wagner salvează mii de africani, iar dacă mă duc în război, acesta este probabil cel mai mic preț pe care îl pot plăti pentru datoria noastră. Și, dacă voi rămâne în viață, voi învăța cum să lupt pentru țara mea”, ar fi declarat tânărul de 23 de ani, a spus Evgheni Prigojin, citat de The Moscow Times.

Cunoscută și sub numele de PMC Wagner, ChVK, Wagner sau CHVK Vagner, Wagner Group este, în ultimă instanță, o companie de mercenari, oficial fiind un grup-fantomă despre care nu apar foarte multe informații, fiind totuși identificată cu un fel de ”mână înarmată” a lui Vladimir Putin.

Libertate și bani pentru deținuți, dar numai după 6 luni pe front

Inițial, informația conform căreia Vladimir Putin își suplimentează forțele armate cu deținuți a fost făcută publică pe un site independent de investigații, pușcăriași din Sankt Petersburg şi Nijni Novgorod, al cincilea oraş ca mărime din Rusia, fiind ”ofertați”. În schimbul eventualelor servicii, aceștia ar urma să primească salarii foarte mari și, ulterior, amnistie, dar asta după 6 luni de contract pe frontul ucrainean.

Totodată, în cazul în care ar fi uciși, familiile celor care acceptă să părăsească celula și să se înroleze prin (sau alături de) Wagner ar urma să primească, drept compensație financiară, 90.500 de dolari.

Aceeași sursă a dezvăluit – stând de vorbă cu membri ai familiilor unor deținuți ruși – că ”selecția” în Sankt Petersburg, spre exemplu, ar fi ”acoperit” peste 200 de pușcăriași, numai că doar 40 dintre ei ar fi acceptat să se înroleze.

Campanii de recrutare au fost semnalate, de altfel, şi la două şantiere navale ale companiei de stat United Shipbuilding Corporation, plus minele deţinute de Metalloinvest, una dintre companiile oligarhului Alişer Usmanov, unul dintre apropiații lui Putin, vizat de sancţiunile SUA, ale UE și ale Marii Britanii.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...