ANALIZĂ | Cum încearcă Kremlinul să-și ajusteze limbajul și semnalele care transmit că ”agresorul dorește să se așeze la masa negocierilor”. Politolog: ”Kremlinul vrea să schimbe pseudo-realitatea în care trăiește de un an, retorica ultimatumului a eșuat”

ANALIZĂ | Cum încearcă Kremlinul să-și ajusteze limbajul și semnalele care transmit că ”agresorul dorește să se așeze la masa negocierilor”. Politolog: ”Kremlinul vrea să schimbe pseudo-realitatea în care trăiește de un an, retorica ultimatumului a eșuat”
Publicat: 02/12/2022, 16:05
Actualizat: 02/12/2022, 16:08

Politologul Oleksiy Yakubin consideră că, în ultima perioadă, se poate observa o schimbare de atitudine, la nivel declarativ, deocamdată, a Moscovei. Astfel de semnale pot da de înțeles că Vladimir Putin nu va refuza, la nesfârșit, negocierile de pace cu Ucraina, chiar dacă – la începutul ”operațiune militară specială” – îi etichetase pe liderii de la Kiev drept ”naziști”.

Oleksiy Yakubin – analist politic, politolog, lector superior la Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Drept (Institutul Politehnic din Kiev) – pornește în analiza sa de la o remarcă a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și omul care transmite, în esență, mesajele lui Vladimir Putin, oricât de dure ar fi acestea.

De data aceasta, Dmitri Peskov a făcut o ”piruetă” verbală, declarând – cu o săptămână în urmă – că Moscova nu ar încerca să răstoarne guvernul de la Kiev și să impună o conducere pro-Kremlin.

Analistul politic Oleksiy Yakubin trage o concluzie surprinzătoare și afirmă că această nouă abordare a lui Peskov ar putea să dea de înțeles că Federația Rusă ar fi pregătită să îl trateze pe Volodimir Zelenski ca pe un lider legitim al Ucrainei, după aproape un an de conflict în care rușii au înțeles că invadarea acestei țări nu a fost, așa cum se preconiza, o simplă incursiune încununată de glorie.

”Dmitri Peskov, bărbatul însărcinat cu împărtășirea opiniilor președintelui Vladimir Putin cu restul lumii, a negat săptămâna trecută că Kremlinul ar încerca să răstoarne guvernul ucrainean sau să aducă schimbarea regimului.

Această inversare surprinzătoare sugerează că Moscova ar putea fi acum pregătită să-l trateze pe Volodimir Zelenski drept liderul legitim ales al Ucrainei”, notează Oleksiy Yakubin.

Rusia și-a invadat vecinul cu intenția de a începe un război hibrid și de a trage NATO în conflict, iar apoi poartă discuții. În schimb, a primit un război la scară largă. Într-o anumită măsură, invazia a permis Kremlinului să-și realizeze dorința de a lupta cu NATO la nivel tehnologic, deși și această bătălie a fost pierdută fără speranță

Oleksiy Yakubin

Vladimir Putin, de la ”naziștii ucraineni” la ”partenerii de discuții ucraineni”

Pe bună dreptate, politologul Oleksiy Yakubin se întreabă care a fost sensul declarației lui Dmitri Peskov, considerând că s-ar putea să asistăm la dorința Moscovei de a reveni ”la un dialog civilizat cu Ucraina”.

O astfel de schimbare ar reflecta, pe de altă parte, și faptul că Moscova ar putea renunța la ”pseudo-realitatea” în care trăiește de la începutul conflictului din Ucraina, una menită a-i oferi cicumstanțe atenuante (dacă poate fi vorba despre așa ceva) după invazia declanșată pe 24 februarie.

Se poate spune că a fost menită (n.red. – declarația lui Dmitri Peskov) să semnaleze dorința Moscovei de a reveni la un dialog civilizat cu Ucraina – și de a schimba pseudo-realitatea în care Kremlinul și adepții săi trăiesc în ultimul an pentru o doză sănătoasă de Realpolitik. 

La urma urmei, niciun agresor nu poate respinge negocierile de pace pe termen nelimitat decât dacă trupele lor sunt întâmpinate cu flori, iar acesta nu a fost cazul pentru armata rusă din Ucraina – chiar dacă Kremlinului i-a luat mult timp să accepte faptul”, mai notează politologul.

”Guvernul rus și-a demonizat omologul ucrainean și a pus sub semnul întrebării legitimitatea acestuia nu numai de la începutul invaziei, ci în mod constant în ultimii nouă ani, etichetând guvernul de la Kiev drept un grup de «naziști și dependenți de droguri» și vorbind despre «crimele regimului» de parcă întreaga Ucraină ar fi un lagăr de prizonieri”

Oleksiy Yakubin

”Rusia și-a dat deja seama că retorica sa despre amenințări și ultimatum a eșuat”

Acest ”pas înapoi” al Moscovei – în varianta în care acest scenariu se va transforma în realitate – ar putea să arate și că Rusia este pregătită pentru un alt tip de ”negociere”.

Vladimir Putin, mai scrie politologul Oleksiy Yakubin, ar dori să arate și Ucrainei, dar și Occidentului, că dorește să discute, în alți termeni, despre pace, cu toate că încă nu explică foarte bine ce înțelege el printr-o astfel de nouă abordare.

Este semnificativ faptul că, în contextul acordului de cereale intermediat de Turcia și ONU, Putin a început din nou să se refere la guvernul de la Kiev drept «partenerii săi ucraineni» – și recenta asigurare a lui Peskov că Moscova nu a căutat schimbarea regimului în Ucraina pare să confirme această schimbare de retorică. Kremlinul pare să își ajusteze limbajul în jurul conflictului în încercarea de a semnala lumii că agresorul este acum gata să revină la masa negocierilor.

Mai mult, Rusia pare acum pregătită pentru un alt tip de negocieri. În trecut, Kremlinul a folosit termenul «discuții» pentru a semnifica mai degrabă un ultimatum decât un dialog. Dar, așa cum au arătat ultimele summit-uri din întreaga lume, nimeni nu mai crede cu adevărat ceea ce declară Moscova, văzând totul ca pe o cortină de fum fie pentru o escaladare ulterioară, fie o pauză atât de necesară a ostilităților pentru a se regrupa pentru noi operațiuni militare”, mai scrie politologul Oleksiy Yakubin în analiza sa pentru The Moscow Times.

”Cu toate acestea, Putin vrea acum să le arate «partenerilor» săi din Occident și Ucraina că este pregătit să discute pași veritabili către pace – deși rămâne neclar ce înțelege exact prin acest termen. Probabil că Rusia și-a dat deja seama că retorica sa despre amenințări și ultimatum a eșuat și nu riscă decât să discrediteze și mai mult Moscova, consolidând statutul Rusiei de paria global”

Politologul Oleksiy Yakubin


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu