Prima reacție a ministrului austriac de Interne, după ce s-a opus intrării României în Schengen: „Și eu sunt supărat”

Publicat: 09 12. 2022, 07:35
Foto: PROFIMEDIA

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat, în prima intervenție după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă trecere pe masă.

Karner a susținut din nou teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat în Austria, deși au recunoscut că majoritatea pleacă mai departe în alte state UE.

Oficialul austriac a declarat că a votat contra admiterii Bulgariei și României, deoarece Schengen „nu funcționează”, făcând referire la cei 75.000 de migranți neînregistrați în Austria.

Acesta a sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie. „S-a întâmplat ceva, au fost implementate măsurile pe care Comisia Europeană le-a anunțat?, se întreabă Karner, în declarația sa. „Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a spus acesta.

„Și eu sunt supărat”

Ministrul austriac de interne a declarat că și el este „supărat”, în condițiile în care doar o mică parte din imigranții ilegali ajunge în Austria prin România.

„Anume pe procedura, deoarece actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de 10 ani s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce această extindere: E mai multă siguranță? Sau există plusuri și minusuri să-ți asumi riscul?”, a declarat oficialul austriac, potrivit Der Standard.

Karner a demontat afirmațiile potrivit cărora votul său ar avea vreo legătură cu campania electorală pentru alegerile regionale, care se vor desfășura în 29 ianuarie 2023.

El se scuză și spune că, totuși, „poliția a înregistrat 100.000 de persoane la graniță”.

Austria și Olanda nu ne-au vrut în Schengen

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Consiliului JAI, de la Bruxelles.

Austria a votat împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care e cuplată cu România. Croația, în schimb, a fost primită, potrivit acelorași surse.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate.