Șeful diplomației ruse, noi acuzații la adresa SUA: ”Angajamentele adoptate în OSCE sunt privite exclusiv ca un «meniu». Aleg doar ceea ce este «gustos» pentru ei”

Publicat: 28 01. 2022, 16:05
Actualizat: 28 01. 2022, 16:24
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse/ Foto – Profimedia Images

Răspunsurile scrise transmise de SUA și NATO în urma garanțiilor de securitate cerute de Federația Rusă suscită un interes firesc, cu atât mai mult cu cât opinia publică mondială așteaptă, cu înfrigurare, o detensionare a crizei ”Rusia-Ucraina”, transformată, încetul cu încetul, în criza ”Rusia vs. Occident”.

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a fost întrebat de jurnaliști dacă poate oferi detalii despre răspunsul trimis de SUA, solicitând și unele explicații. Serghei Lavrov a spus, de la bun început, că există în document premise pentru o viitoare ”discuție serioasă”, dar numai pe ”teme secundare”.

Din păcate, a mai declarat Lavrov, ”principala problemă” nu a primit o reacție pozitivă din partea SUA.

”În ceea ce privește conținutul documentului… Acolo există o reacție ce ne permite să sperăm că va începe o discuție serioasă, dar pe teme secundare. La principala problemă nu există o reacție pozitivă în acest document. Principala problemă este poziția noastră clară privind inadmisibilitatea extinderii pe mai departe a NATO spre Est și amplasarea de arme de atac ce pot amenința teritoriul Federației Ruse. Această poziție nu a apărut din senin. După cum știți chestiunea neextinderii sau a extinderii NATO (cum vrea și cum dorește fiecare) este una veche. La începutul anilor ’90, în 1990, când Germania se reunifica și se rezolvau problemele legate de securitatea europeană, ne-au promis, au jurat să nu extindă NATO nici cu un centimetru mai la est de Oder, a spus Serghei Lavrov, potrivit vestidinrusia.ro.

”Când această temă a început să fie deosebit de acut discutată, la început ni s-a spus că asigurările date au fost verbale. După care, când le-am arătat memoriile, partenerii noștri occidentali s-au legat de faptul că nu era ceva foarte serios, că au fost greșit înțeleși. Și au început, dar nu ca niște ”adulți”, să explice linia lor de extindere neîngrădită a Alianței”

Serghei Lavrov

”Antony Blinken nu a răspuns nimic la această întrebare, a ridicat din umeri”

Serghei Lavrov a comparat modul în care se comportă SUA cu acela al unui client aflat într-un restaurant, clientul alegând din meniu doar ceea ce i se pare gustos.

Acuzațiile șefului diplomației ruse nu s-au oprit, însă, doar aici. Acesta le-a mai spus jurnaliștilor că Occidentul ignoră interesele altora și preferă să nu abordeze astfel de subiecte.

”La Geneva, când noi cu Antony Blinken am purtat negocieri, am întrebat când vor putea să-și explice poziția, conform căreia angajamentele adoptate în cadrul OSCE (n.red. – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) sunt privite exclusiv ca un ”meniu”. De unde ei aleg doar ceea ce este ”gustos” pentru ei. Ceea ce s-au angajat să facă din punctul de vedere al intereselor altora, ei încearcă să ignore și să nu vorbească. Antony Blinken nu a răspuns nimic la această întrebare, a ridicat din umeri. Și atât. L-am avertizat, ca și alți colegi de-ai noștri, că în cel mai scurt timp vom trimite o solicitare oficială de a explica de ce ei elimină dintre propriile lor angajamente doar un punct. (…) Va fi o solicitare oficială adresată tuturor țărilor ai căror lideri au semnat Declarațiile de la Istanbul și Astana”, a mai spus Serghei Lavrov.

”Vom pune principalul accent pe clarificarea acestei poziții perfide a colegilor noștri occidentali”

Ministrul rus de Externe a mai declarat că în discuțiile referitoare la securitatea europeană – aflate în plină desfășurare – ar trebui să fie menționate Declarația de la Istanbul (1999) și Declarația de la Astana (2010). Declarațiile au fost semnate de toate țările membre OSCE și de președintele SUA.

Noi prezentăm promisiuni nu verbale, ci documente scrise, semnate de liderii tuturor țărilor care fac parte din OSCE, inclusiv de președintele Statelor Unite (Declarația de la Istanbul, din 1999, Declarația de la Astana, din 2010). (…) Nici Declarația de la Istanbul, nici Declarația de la Astana nu sunt menționate de partenerii noștri occidentali în discuțiile privind securitatea europeană, în curs de desfășurare acum. Toate sunt, sârguincios, evitate. Noi nu putem accepta o asemenea situație. Dacă despre anii 1990 ni s-a explicat că nu au existat angajamente scrise privind neextinderea NATO, acum noi avem aceste angajamente scrise. Ele au fost confirmate în cadrul OSCE, și nu o dată, inclusiv la cel mai înalt nivel. Acum vom pune principalul accent pe clarificarea acestei poziții perfide a colegilor noștri occidentali”, a mai transmis Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.


Citește și: