Maia Sandu, despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin: ”Deocamdată avem doar intenții bune, dar nu progres”

Maia Sandu, despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin: ”Deocamdată avem doar intenții bune, dar nu progres”
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto - Profimedia Images
Publicat: 28/01/2022, 11:40

Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – a declarat că, deocamdată, nu se va întâlni cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. O astfel de întâlnire va putea avea loc doar atunci când va exista un progres pe anumite domenii, iar ambele părți trebuie să își declare disponibilitatea pentru dialog.

Există ”intenții bune”, a spus Maia Sandu, însă nu și ”progres”. Iar o întâlnire la nivel înalt între cei doi președinți nu poate fi antamată în absența unor puncte de vedere convergente referitoare la anumite subiecte.

Președintele Republicii Moldova și-a manifestat optimismul în legătură cu subiectul ”Cobasna”, acolo unde partea rusă ar manifesta ”deschidere” față de lichidarea stocurilor de muniție.

”Așa cum am spus și noi, o asemenea vizită își are rostul atunci când avem suficient progres pe un subiect sau două. Dar, deocamdată avem doar intenții bune, dar nu progres. Cred că există o șansă pe subiectul ce ține de lichidarea munițiilor de la Cobasna unde este multă deschidere și pe celelalte probleme”, a declarat Maia Sandu la emisiunea ”Cutia Neagră” de la TV8, potrivit agora.md.

”Noi știm care sunt interesele noastre naționale”

În timpul aceleiași emisiuni, Maia Sandu a reafirmat că ”interesele naționale” ale Moldovei sunt foarte clare, reiterând și concluzia că totul depinde de poziția ambelor părți pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc.

Înainte de toate, a precizat Maia Sandu, prioritare sunt ”problemele cetățenilor” din Republica Moldova, acesta fiind principalul punct de pe agenda sa de lucru.

”Depinde de ambele părți, noi știm care sunt interesele noastre naționale. Eu o să merg și o să am întâlniri cu toți cei cu care pot să rezolv problemele cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

”Totodată, problema armatei ruse, problema conflictului transnistrean…”

Maia Sandu a punctat, de altfel, încă de anul trecut, principalele subiecte de discuție care ar trebui abordate într-o viitoare întâlnire cu liderul de la Kremlin. Nu ar putea fi neglijate problemele economice, iar soluțiile pot fi găsite dacă ”ambele părți” doresc asta. Trebuie găsită, totodată, și o soluție în legătură cu armamentul rusesc care se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar ”problema conflictului transnistrean” rămâne, încă. una nerezolvată.

 Maia Sandu a mai declarat că este ”deschisă” la un dialog cu președintele Vladimir Putin, iar soluțiile trebuie căutate ”împreună”.

”Avem probleme pe segmentul economic pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm. Soluțiile depind de bunăvoința ambelor părți. Avem probleme care țin de acest armament, care este pe teritoriul țării noastre, și care reprezintă un pericol. În anul 2019, am auzit o anumită deschidere din partea Federației Ruse pentru a începe lucrările de lichidare a acestui armament. Totodată, problema armatei ruse, problema conflictului transnistrean. Sunt subiecte complicate, dar care trebuie discutate. Eu sunt deschisă să discut aceste subiecte și să căutăm soluții”, a punctat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.


Citește și:

Maia Sandu, la deschiderea Forumului pentru integrare europeană: ”Cel mai important partener pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană”

Maia Sandu rămâne politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în Republica Moldova

Ziua Culturii Naționale. Maia Sandu: ”Fără cultură nu există prosperitate, toleranță, empatie și coeziune socială”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase