Kremlinul, după răspunsul scris al SUA și NATO: ”Va fi nevoie de timp pentru a analiza”/ ”Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în considerare”

Kremlinul, după răspunsul scris al SUA și NATO: ”Va fi nevoie de timp pentru a analiza”/ ”Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în considerare”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto – Profimedia Images
Publicat: 27/01/2022, 13:12
Actualizat: 28/01/2022, 12:10

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că va fi nevoie de timp pentru a fi analizate răspunsurile scrise trimise de SUA și Alianța Nord-Atlantică (NATO) în urma cererii unor garanții de securitate de către Rusia. Contextul tensionat actual, peste 100.000 de militari ruși aflându-se la granița cu Ucraina, pare departe de o dezamorsare rapidă, Kremlinul fiind nemulțumit de răspunsurile primite.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că răspunsurile scrise ale NATO au trimise ”în paralel cu Statele Unite”, iar printre propunerile Alianței Nord-Atlantice se află și aceea ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

Dmitri Peskov a transmis, joi, că președintele rus Vladimir Putin a primit un răspuns din partea Statelor Unite și a NATO la propunerile rusești de garantare a securității, ”dar analiza acestui document va dura timp”.

”Toate aceste documente sunt pe masa președintelui. Desigur, analiza lor va dura ceva timp. Să nu tragem concluzii”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei conferințe de presă.

”Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai declarat că, din răspunsurile primite, reiese că nu s-a manifestat disponibilitatea de a se ține cont de ”preocupările Rusiei”, însă a îndemnat la răbdare pentru a ”vedea ce se întâmplă” în continuare.

Dmitri Peskov a mai spus partenerii de discuții de la Washington și Bruxelles – cu toate că au transmis că ar dori ca răspunsurile scrise să nu fie făcute publice – ar fi transmis detaliat conținutul respectiv, așa că ”toată lumea știe deja”.

”Știți că, în fața noastră, de la Washington și Bruxelles s-a exprimat părerea că răspunsul lor nu ar trebui publicat. Pe de altă parte, colegii noștri au transmis conținutul acestor documente în detaliu, așa că, probabil, nu este nevoie. să o facă oricum. Toată lumea știe deja asta. Din ceea ce au spus colegii noștri ieri, este clar că nu putem spune că au fost luate în considerare solicitările noastre sau că s-a manifestat vreo disponibilitate de a ne ține cont de preocupările noastre cu privire la principalele categorii evidențiate de proiectele de documente predate colegilor noștri”, a spus Peskov, citat de Interfax.

”Încă o dată, nu ar trebui să tragem concluzii. Va fi nevoie de timp pentru a analiza și pentru a-i permite președintelui nostru să formuleze poziția relevantă. Să așteptăm și să vedem ce se întâmplă”

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

”Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni”

Rusia nu ar trebui să poziționeze forțe militare pentru a exercita ”presiuni” și, totodată, ar trebui să renunțe la ”retorica agresivă”, a transmis secretarul general NATO.

Mai mult, Jens Stoltenberg a mai spus că Rusia ar trebui să își retragă trupele din Ucraina, Georgie și Republica Moldova, trupele fiind ”dislocate fără consimţământul acestor ţări”.

”(…) Suntem pregătiţi să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversaţie reală despre modul în care să susţinem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securităţii europene la care am aderat cu toţii, începând cu Tratatul Helsinki. Acest lucru include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate. Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni, retorica agresivă şi activităţile cu impact negativ îndreptate împotriva statelor NATO şi altor naţiuni. Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde sunt dislocate fără consimţământul acestor ţări”, a declarat Jens Stoltenberg.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase