#euromania. Cum joacă partidele la EUROPARLAMENTARE. Candidați, oferte și strategii

#euromania. Cum joacă partidele la EUROPARLAMENTARE. Candidați, oferte și strategii
Publicat: 13/03/2019, 08:28
Actualizat: 25/03/2019, 18:58

În condițiile în care termenul pentru înscrierea candidaturilor la europarlamentare a fost stabilit pentru 28 martie, majoritatea partidelor și-au creionat sau definitivat listele la alegerile pentru Parlamentul European.

Cel mai probabil coaliția de guvernare PSD-ALDE va merge pe liste separate la europene. Călin Popescu Tăriceanu a motivat, pe 22 februarie, că cele două partide fac parte din grupuri politice diferite în PE, respectiv ALDE Europa și S&D. Tot atunci, președintele ALDE a anunțat că primele trei locuri pe listă sunt ocupate de Norica Nicolai, Daniel Barbu și Renate Weber. Cu altă ocazia, Tăriceanu spunea că formațiunea pe care o conduce mizează pe obținerea a cinci mandate de europarlamentar, ceea ce ar poziționa partidul în jurul procentului de 5%.

PSD încă nu a definitivat lista pentru europarlamentare, aceasta urmând să fie finalizată pe 15-20 martie. Liviu Dragnea a anunțat, la începutul acestei luni, că nu a promis nimănui niciun loc pe lista partidului pentru alegeridin 26 mai, însă a precizat că îl susține în competiție pe senatorul Cladiu Manda pentru că e un om „fără frică”. Totodată, Dragnea, a spus că președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, ar trebui să se retragă din această funcție, în contextul în care vrea să candideze la europarlamentare.

În contextul în care au apărut informații în spațiul public că Rovana Plumb va deschide lista PSD la europene, aceasta a precizat că încă nu a fost luată o decizie, însă a adăugat că este interesată de un mandat de eurodeputat. Un alt social-democrat care s-a înscris în competiția pentru Parlamentul European este fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, acesta având susținerea PSD Alba.

PNL va valida, joi, în ședințele BEX și BPN ale partidului, lista la europene. Ludovic Orban este în tratative cu jurnalistul Rareș Bogdan pentru a deschide lista candidaților liberali. Jurnalistul a spus, pentru MEDIAFAX, că a primit o ofertă în acest sens.

„Eu sunt un om foarte liber și fac presă din 2003. Au trecut 15 ani de presă și este o schimbare totală de de algoritm de viață. Dacă intru nu intru pe jumătăți de măsuri. Dacă intru atunci intru în bătălie cruntă. Le-aș aduce liberalilor puțină încredere că pot să fie mai mult decât un partid balama, lângă PSD, că ar putea să fie ei primul partid al României. Altfel nu mă interesează să intru, doar ca să fiu un europarlamentar”, a afirmat Rareș Bogdan, pentru MEDIAFAX.

Negocierile cu jurnalistul vin în condițiile în care liderului PNL Ludovic Orban îi revine exclusiv alegerea persoanei care va deschide lista PNL la europarlamentare, nefiind necesar ca acea persoană să fie membru de partid sau să își fi depus dosarul de candidatură pentru alegerile în PE.

Liberalii mizează pe obținerea 10 locuri de eurodeputați, însemnând un scor al PNL între 25 și 30%. Configurația listei partidului condus de Ludovic Orban ar fi următoarea: Siegfried Mureșan (europarlamentar PNL), Mircea Hava, Vasile Blaga, Cristian Bușoi (europarlamentar PNL), Daniel Buda (europarlamentar PNL), Adina Vălean (europarlamentar PNL), Gheorghe Falcă, Dan Motreanu, Marian-Jean Marinescu (europarlamentar PNL).

Chiar dacă fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a fost printre primii care și-au depus candidatura pentru competiția internă la europarlamentare, acesta pare a nu se mai regăsi pe locuri eligibile.

Alianța 2020 USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare a fost încheiată de partidele conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș încă din 2 februarie, iar fostul premier tehnocrat este cel care deschide lista.

Lista comună este formată din: 1. Dacian Cioloș, președintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoș Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoș Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ștefănuță (USR), 7. Vlad Botoș (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituță (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuț (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Țoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).

Alianța a întâmpinat ceva probleme, când la începutul acestei luni BEC a respins a respins protocolul de constituire al alianței electorale „Alianța 2020 USR PLUS”, motivând că în documente președinți ai formațiunilor sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca, nu Dan Barna și Dacian Cioloș. Cele două formațiuni au contestat la instanța supremă hotărârea Biroului Electoral Central, aceasta fiind admisă de ÎCCJ. Prin urmare, nu mai rămâne decât ca USR-PLUS să strângă semnăturile necesare depunerii candidaturilor la europene.

Pe 1 martie, UDMR a stabilit că lista Uniunii pentru alegerile la Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de președintele FUEN, Vincze Lorant. Celălalt actual europarlamentar Sogor Csaba ocupă doar locul cinci, decizia fiind luată de Consiliul Permanent al Uniunii.

De asemenea, președintele UDMR, Kelemen Hunor, va ocupa ultimul loc, 43, pe lista de candidați a Uniunii la alegerile europarlamentare, urmând să participe la campania electorală împreună cu colegii săi. Uniunea care face parte din grupul PPE în Parlamentul European are, în prezent, doi eurodeputați, Iuliu Winkler și Sogor Csaba.

PMP va avea liste proprii la alegerile pentru PE a anunțat președintele partidului Eugen Tomac, la jumătatea lunii ianuarie. El a adăugat că, încă din 2018, le-a propus lui Ludovic Orban și Dan Barna, ca toate cele trei formațiuni să aibă o listă comună la europarlamentare, însă liderii PNL și USR nu au fost deschiși la această idee.

Formațiunea condusă de Eugen Tomac nu a definitivat deocamdată lista candidaților. Mai mulți membri ai PMP ar vrea ca lista partidului să fie deschisă de Traian Băsescu. Întrebat despre o candidatură la europarlamentare, în condițiile în care în care sondajele arată că PMP este mai bine cotat dacă fostul șef de stat se înscrie în cursă, Băsescu a spus că „mai e timp” și că în mod cert va sprijini partidul în campania electorală. Cu altă ocazie, chestionat când va lua o decizie cu privire la o înscriere în cursă, fostul președinte al României a replicat „în ultima clipă”. Alte nume vehiculate pentru europene ale PMP sunt Cristian Diaconescu și Robert Turcescu.

Pro România, partidul condus de Victor Ponta, o are în oferta pentru europarlamentare pe comisarul european Corina Crețu. Cel care deschide lista este chiar fostul premier, care și-a anunțat candidatura pe primul loc la alegerile pentru PE, în luna noiembrie a anului trecut. Totuși, fostul premier a spus că dacă va obține un mandat de eurodeputat va renunța la el, iar decizia candidaturii este pentru a sprijini alți membri ai Pro România care vor să se înscrie în cursă.

Fostul vicepremier și actual președinte al UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, pe 2 martie, că Ilie Năstase și Anghel Iordănescu vor fi pe lista partidului pentru europarlamentare. Oprea i-a catalogat pe cei doi candidați la alegerile europene ca fiind „doi patrioți români, unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, care au susținut și au promovat fără încetare imaginea României în lume”.

Chiar dacă instanța supremă a decis că alianța PRM+PRU nu poate fi înscrisă în cursa electorală europeană, cel care va deschide lista la europarlamentare este fostul deputat Sebastian Ghiță, urmat de președintele partidului, Bogdan Diaconu. Ghiță a spus că va candida „pentru că o voce românească trebuie să se audă răspicat”.

Lista completă a candidaților PRU la alegerile pentru PE sunt Sebastian Ghiță, Bogdan Diaconu, Andrei Piticaș, Ionuț Stuparu, Ioan Constantinescu, Sorin Deac, Narcis Someșfelean, Ștefan Lungu, Laura Vicol, Radu Cristescu, Dumitru Bădrăgan, Rudi Bugă și Florian Milea Diaconu.

Alegerile europarlamentare se vor desfășura în 26 mai 2019. Deputații europeni sunt aleși o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea