Traian Băsescu aruncă mănușa în ringul electoral: Care sunt „temele” viitorului primar al Capitalei, formulate de fostul președinte

Traian Băsescu aruncă mănușa în ringul electoral: Care sunt „temele” viitorului primar al Capitalei, formulate de fostul președinte
Traian Băsescu / FOTO: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 12/09/2020, 15:31
Actualizat: 12/09/2020, 15:40

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, în prima sa conferință de presă de la debutul campaniei electorale, despre programul pe care îl propune pentru creșterea calității vieții bucureștenilor. Candidatul PMP la Primăria Capitalei a făcut o prezentare succintă a problemelor vitale cu care se confruntă Bucureștiul: poluarea excesivă, managementul deficitar al gropilor de gunoi, avariile și pierderile de energie termică ale RADET, din cauza infrastructurii vechi de peste 60 de ani, traficul și infrastructura rutieră. Fostul președinte a umplut astfel „vidul” creat de contracandidații săi la  Primăria Capitalei – Gabriela Firea și Nicușor Dan – care s-au lansat în dispute politice, într-o campanie electorală în care se vorbește extrem de puțin despre soluțiile propuse de candidați la problemele cu care se confruntă bucureștenii. 

Traian Băsescu a început prin a prezenta „cifrele” din care rezultă situația curentă a Capitalei: într-un studiu european privind calitatea vieții în capitalele statelor UE, Bucureștiul se situează pe ultimele locuri la capitolele mediu (calitatea aerului și a apei), sănătate, educație, infrastructură rutieră, calitatea transportului publi, calitatea serviciilor publice și parcuri.

Fostul președinte a identificat problemele-cheie care ar putea fi soluționate cu fonduri europene nerambursabile

Astfel, prioritatea zero, în opinia fostului președinte, ar fi rezolvarea problemelor gropilor de gunoi, printre primele surse de poluare care atentează la sănătatea bucureștenilor. Capitala produce, anual, 750.000 de tone de gunoi, a explicat el.

De altfel, acesta este motivul pentru care ”Bucureștiul pute”. Europarlamentarul spune că ”niciun primar nu s-a preocupat nici măcar să înceapă să facă o uzină de procesare a gunoiului menajer în București”.

Traian Basescu: ”Când bate vântul dinspre Glina, pute jumătate de Bucureşti, când bate dinspre Vidra, pute altă jumătate”

”Primul lucru care trebuie făcut este achiziţa uzine de procesare a gunoiului. Oraşul se scufundă în gunoi. Acest oraş produce 760 de mii de tone de gunoi menajer anual, iar noi depozităm în gropi, în jurul Bucureştiului. Când bate vântul dinspre Glina, pute jumătate de Bucureşti, când bate dinspre Vidra, pute altă jumătate”, spune candidatul PMP.

Traian Băsescu a mai precizat că o uzină de procesare a gunoiului menajer este realizabilă cu bani europeni și că aceasta ar permite atât reciclarea materialelor recuperate, cât și producerea de combustibil din procesarea gunoiului menajer.

„Costă vreo 300 milioane de euro, bani sunt de la Uniunea Europeană pentru mediu, fonduri nerambrursabile”, a mai declarat Băsescu.

Candidatul PMP despre problema încălzirii locuințelor în București: utilizarea energiei regenerabile și investiții în infrastructura RADET

Fostul președinte propune instalarea de celule de energie solară pe blocuri, arătând că acestea ra putea fi produse de Romstal. Izolarea termică a locuințelor cu materiale de calitate superioară ar fi o altă etapă a soluției propuse de Traian Băsescu, care mai spune că aproape 60% din poluarea din București vine din procesul de încălzire a locuințelor.

Valorificăm şansa finanţării de la Uniunea Europeană a oricărui program şi proiect care înseamnă reducerea poluării: prin valorificarea energiei regenerabile, prin reducerea consumului de energie care provine din combustibili fosili, prin introducerea unor tehnologii cu randament energetic ridicat în producerea de energie termică şi electrică, prin valorificarea gunoiului oraşului, prin fluidizarea traficului, prin utilizarea mijloacelor de transport public nepoluante sau prin stimularea mobilităţii individuale fără emisii de carbon, mai spune Traian Băsescu.

Candidatul PMP a mai vorbit despre proiecte de infrastructură suspendate de ani de zile din lipsa finanțării, dând ca exemplu pasajul Ciurel, pasajul Ghica sau Bulevardul Ghencea, care ar putea beneficia de bani europeni.

Costul întregului program pentru București – pe durata celor patru ani de mandat – este estimat de Traian Băsescu la 6,8 de euro, dintre care 85% ar putea fi accesați din fonduri UE nerambursabile.

Băsescu neagă zvonurile privind o posibilă retragere a sa din cursa electorală pentru București: Nusunt geambaș de voturi

Fostul președinte Traian Băsescu i-a acuzat pe contracandidații săi  că sunt „niște lași care fug de dezbaterile electorale”, înșelând astfel bucureștenii. Băsescu a precizat că nu se va retrage din cursă pentru că nu este ”geambaș de voturi”

Băsescu mai spune că votul va fi unul politic, acesta fiind motivul pentru care cei doi contracandidați se mulțumesc să conteze pe voturile partidelor din partea cărora candidează.

Dar nu numai Gabriela Firea. La fel de laș este și Nicușor Dan. Și el întoarce spatele la luptele politice. Deci, și unul, și altul sunt lași, înșală bucureștenii prin refuzul de a participa la dezbateri. Preferă să fugă, pentru mine sunt doi lași care înșală electoratul din București, care se pregătește să cadă într-o capcană electorală. Se pregătește să dea un vot politic nu celui care poate schimba Bucureștiul”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă are în vedere să se retragă din cursă și să le recomande susținătorilor săi să-l voteze pe Nicușor Dan, Băsescu a spus că nu e un geambaș de voturi și că de când e în politică a luptat.

„Nu sunt geambaş de voturi. Eu de când sunt în politică am luptat pentru fiecare vot. Acum candidez pentru că Alianţa PNL şi USR-PLUS ne-au împins la o candidatură individuală. Nu sunt geambaş de voturi, nici nu cumpăr, nici nu vând voturi. Cum să mă retrag?”, a spus Traian Băsescu, în cadrul conferinței de presă de prezentare a programului propus pentru Primăria București

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația