Trecutul lui Călin Georgescu va fi analizat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care va solicita dosarele de la Direcția de Pașapoarte din Ministerul de Interne pentru viitorii candidați la alegerile prezidențiale.
Măsura a fost luată după ce au apărut informații în presă privind studiile în străinătate ale lui Călin Georgescu în anii ’80. În timpul României comuniste, niciun cetățean român nu putea studia în străinătate fără permisiunea regimului. Nu vor fi vizați doar cei ce se vor înscrie în cursa din luna mai 2025, ci toți candidații la Cotroceni care vor fi de acum încolo, scrie Adevărul.ro.
„De această dată instituția noastră își propune să lărgească spectrul verificărilor întrucât în anii din urmă am tot încercat să preluăm fondurile de la Ministerul de Interne. Ni s-a promis că materialele vor ajunge la noi, deocamdată se pare că nu au avut timp cei de la Ministerul de Interne să facă această departajare. Să primim o adresă din care să rezulte că există sau nu există materiale despre un candidat sau altul”, a declarat Ladislau Csendes, membru al CNSAS, conform Euronews.ro.
Candidaturile la alegerile prezidențiale trebuie depuse până pe 15 martie 2025, iar ulterior, vor fi depuse contestații. CCR poate analiza o candidatură numai în urma unei sesizări, nu din proprie inițiativă.
Despre autointitulatul candidat „anti-sistem” Călin Georgescu, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat într-un interviu pentru publicația Maszol în ianuarie că el este un „om al vechiului sistem” și că a aparținut rețelei Caraman. Mihai Caraman, primul șef al SIE, a fost un spion comunist din serviciul extern (DIE) care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB.
„În spatele lui Călin Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este anti-sistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, declarat Kelemen Hunor pentru Maszol.
Sursa Foto: Mediafax Foto
Citește și: Călin Georgescu: „Cea mai mare bogăție a țării noastre sunt OAMENII și educația”