Într-o ediție a emisiunii În Culisele Statului Paralel, transmisă în Joia Mare, candidatul la alegerile prezidențiale Crin Antonescu a vorbit despre relația sa personală cu credința, despre semnificația Săptămânii Mari și despre modul în care ritualurile religioase i-au marcat copilăria.
Întrebat dacă merge la biserică, Crin Antonescu a răspuns că o face mai rar decât și-ar dori, însă a subliniat importanța lăcașului de cult în viața sa spirituală.
„Merg, nu sunt ce se cheamă un bisericos. Nu ajung duminica la liturghie, decât rar. Dar atunci când intru într-o biserică ortodoxă, chiar dacă sunt singur, simt că e plină. Acolo e locul în care mă simt protejat, în care simt că oricât de păcătos aș fi, se îndură cineva și de mine”, a declarat politicianul.
El a adăugat că, deși fiecare creștin are o confesiune în care s-a născut, pentru el, spațiul bisericii ortodoxe rămâne un loc de siguranță și familiaritate.
În contextul Săptămânii Mari, candidatul a vorbit despre încărcătura emoțională a acestei perioade și despre cum Joia Mare reprezintă, în opinia sa, momentul-cheie din ritualul pascal ortodox.
„Acolo e povestea. Sunt cele 12 Evanghelii și acolo drama creștinismului în toată intensitatea ei e comprimată. Primele mele amintiri de biserică încep cu Joia Mare. Apoi vine emoția slujbei de Prohod, când se înconjoară biserica. Sunt emoții foarte puternice, chiar dacă nu înțelegi totul copil fiind”, a relatat Antonescu.
Întrebat dacă se împărtășește sau ține post, Crin Antonescu a răspuns sincer că nu a mai participat de mult la aceste ritualuri centrale, dar că nu dorește să facă promisiuni sau declarații doar din considerente electorale.
„Nu m-am mai împărtășit de mult, trebuie să mă mărturisesc. Aș minți dacă aș spune altceva, și nu o să fac asta pentru o campanie electorală. Dar știu ce înseamnă. Am ținut post în Săptămâna Mare ani de zile, din copilărie, iar acele obiceiuri capătă o semnificație profundă — așteptarea unei mari bucurii”, a spus candidatul.