Alexandru Rafila, despre criza de personal din spitale: „Nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Avem o strategie cadru”

Alexandru Rafila, despre criza de personal din spitale: „Nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Avem o strategie cadru”
Publicat: 18/12/2021, 17:03

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că această criză de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. „criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate.”

„Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a spus ministrul Rafila.

„Trebuie să schimbăm situaţia medicinii de familie”

Ministrul Sănătăţii a precizat că fenomenul migrării specialiştilor din sănătate a încetinit, dar urmează să avem o criză a medicilor de familie, având în vedere că mulţi dintre aceştia sunt trecuţi de 50 de ani.

„Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mers sâmbătă la inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa. El a declarat că acest spital reprezintă un model pentru felul în care în ultimii ani a atras medici tineri, cărora li s-au oferit condiţii mai bune de muncă, aparatură de ultimă generaţie, dar şi posibilitatea de a locui în blocuri construite prin ANL, prin proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

„Să încercăm să replicăm modelul de la Bistriţa, să-i putem stabiliza în toate oraşele din România”, a mai spus ministrul Sănătăţii.