ANALIZĂ INSP: Încă nu există o situație epidemică extinsă / Se impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în spitale, centre de îngrijire sau dializă

ANALIZĂ INSP: Încă nu există o situație epidemică extinsă / Se impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în spitale, centre de îngrijire sau dializă
Incidența infecției este în creștere la nivel național / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/04/2020, 16:11
Actualizat: 09/04/2020, 16:32

Rata incidenței aparente a infecței cu coronavirus Covid 19 în România, în perioada 23 martie – 5 aprilie, a fost de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori, arată Institutul Național de Sănătate Publică, într-o analiză publicată joi. Este un nivel dublu față de cel raportat la precedenta analiză, pentru perioada 26 februarie – 29 martie 2020, când media incidenței cumulate la nivel național era de 8,77 cazuri la 100.000 de locuitori.

Analiza rapidă a cazurilor confirmate de infectțe cu coronavirus Covid 19 în România, în perioada 26 februarie – 5 aprilie, realizată de Institutul Național de Sănătate Publică și dată publicității joi, arată că ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

De pe altă parte, ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

„Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă”, se arată în concluziile documentului.

„Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții”, atrag atenția specialiștii INSP:

Potrivit INSP, „detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii”.

Evoluția epidemiei în România

În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020 au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână analizată de INSP.

Incidența aparentă la 100.000 locuitori între 23 martie – 5 aprilie

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

Distribuția pe vârste este comparabilă pe genuri. Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferențe semnificative pe genuri.

Vârsta medie a deceselor, semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor

Până la data de 5 aprilie se înregistraseră 181 de decese în România. Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani).

Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.

S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.

Fatalitatea aparentă (procentul celor decedați în rândul celor bolnavi) a fost semnificativ mai ridicată la bărbați: 6,5% față de 2,9% la femei. Procentul total al indicatorului este de 4,5%.

Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani: 0,0% – pentru cei cu vârste de până la 19 ani, 0,6% – între 20-29 de ani, 0,5% – între 30-39 de ani, 1,0% – între 40 – 49 de ani, 3,3% – între 50 – 59 de ani, 10,9% – între 60 – 69 de ani, 21% – între 70 – 79 de ani și 21,1% – pentru peste 80 de ani.

Italia, cea mai frecventă țară de import

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Conform analizei INSP, 16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar

În ultimele 14 zile analizate, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata