Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2

Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2
Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/10/2020, 08:48
Actualizat: 17/10/2020, 08:49

Un nou studiu publicat joi, 15 octombrie, de către Departamentul american de Apărare, sugerează că sistemele de ventilație din avioane filtrează în mod eficient particulele car econțin coronavirus, ceea ce înseamnă că riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este unul redus.

Studiul Departamentului Apărării din SUA susține cercetările anterioare care arată că sistemele de ventilație de pe aeronave filtrează eficient aerul și elimină particule care ar putea transmite viruși.

Studiul, care a fost publicat înainte de a fi revizuit de alți experți medicali, nu a luat în considerare alte modalități prin care oamenii ar putea contracta virusul în avion – inclusiv de la alte persoane care tușesc, de pe suprafețe sau din spații închise, precum toaletele, notează CNN.

Studiu: Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion

Comandamentul american de transport, Agenția pentru proiectul de cercetare avansată pentru apărare (DARPA) și Comandamentul de mobilitate aeriană au folosit avioane Boeing 777-200 și 767-300 încărcate cu senzori meniți să „copieze” efectul unui zbor de pasageri complet încărcat.

Un manechin care purta o mască chirurgicală a fost folosit drept un pasager infectat cu noul coronavirus care tușește la bordul aeronavei.

Echipa a folosit echipamente care identifică aeresolii (substanță fluorescentă) pentru a vedea unde se duc particulele emise de „pasagerul” care tușește. Concluzia experților a fost că acestea au fost aspirate rapid în sistemul de ventilație și este puțin probabil să contamineze suprafețele din apropiere sau să ajungă în zonele unde persoanele așezate în apropiere respiră.

Care este locul din avion cu cel mai mare risc de a contracta noul COVID-19

„Testarea presupune că purtarea măștii este continuă și că numărul de personal infectat este scăzut. Contaminarea suprafețelor prin căi non-aerosolice (picături mari sau contaminare fecală) este mai probabilă în toalete și alte zone comune și nu a fost studiată în această cercetare. Aceste căi alternative de expunere sunt mai dificile de prezis din cauza incertitudinii specifice comportamentului uman”, se precizează în studiu.

În alte cercetări s-a descoperit că oamenii s-au infectat cu coronavirus în timpul zborurilor, probabil când și-au scos măști pentru a folosi toaletele.

„Testarea nu a inclus mișcări substanțiale pe tot parcursul avionului sau în aeroport sau în zona de lounge, unde ratele de schimbare (n.r. ventilație) a aerului și interacțiunile umane vor varia”, au adăugat cercetătorii.

De asemenea, aceștia au precizat că în cadrul studiului poziția manechinului nu a fost schimbată, ceea ce înseamnă că în cazul unui pasager real, care își schimbă poziția capului atunci când vorbește și are diferite tipuri de interacțiune, riscul de transmitere a coronavirusului ar fi diferit.

Momentan, nu există prea multe informații despre transmisia COVID-19 la bordul avioanelor. Două studii anterioare au documentat cazuri reale de suspiciune de transmisie la bordul zborurilor.

Sistemul de vențilație, eficient în limitarea răspândirii SARS-CoV-2

Ambele studii au implicat cazuri legate de zboruri lungi la începutul pandemiei, înainte ca companiile aeriene să înceapă să solicite purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Un alt studiu care a documentat un caz de suspiciune de transmitere a coronavirusului la bordul unui zbor a implicat o femeie care a purtat o mască N95 pe tot parcursul zborului, cu excepția momentului în care a folosit toaleta. Un pasager așezat la trei rânduri distanță, care a fost diagnosticat ulterior cu boala, dar care nu a avut niciodată simptome, de asemenea a folosit toaleta.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor notează că „majoritatea virușilor și a altor germeni nu se răspândesc ușor în cadrul zborurilor din cauza modului în care aerul circulă și este filtrat”, punctând faptul că lipsa distanțării în cadrul zborurilor aglomerate ar crește riscul de infectare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...