Cătălin Apostolescu: Gripa, mai periculoasă decât coronavirusul, din punctul de vedere al severității

Redactor:
Madalina Prundea

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat, la Gândul Live, că gripa este mult mai periculoasă, din punctul de vedere al severității, decât noul coronavirus. Specialistul precizează că noul coronavirus va ajunge cu siguranță în România, iar misiunea autorităților este să întârzie cât mai mult apariția lui în țară.

„Preocuparea în acest moment epidemic a autoritătăților din România este să împiedicăm sau mai corect sus să întârziem pe cât posibil apariția coronavirusului în România. Pentru că el va ajunge. Va ajunge mai târziu decât în alte părți, dar va ajunge”, a declarat Cătălin Apostolescu, invitatul Emmei Zeicescu la Gândul LIVE.

Specialistul a detaliat misiunea autorităților române în contextul epidemiei cu noul coronavirus, de la identificarea tuturor persoanelor care vin din China, testarea lor și, în funcție de contextul epidemiogic, plasarea lor în carantină sau izolarea la domiciliu.

„Noi triem toate persoanele care vin din zona vulnerabilă, nu așteptăm să fie simtomatici sau nu. Plus că nu sunt simptome specifice. Coronavirsurile toate fac parte toate din virusurile guturaiului. Prin urmare nu cred există un om în țara, să nu ne fi curs nasul, care să nufi strănutat, care să nu fi făcut un 37,7, pe care să nu-l fi durut puțin în gât, astea sunt simptomele coronavirsulului și de aici rezidă și mare greutate în a diagnostica un astfel de pacient. Din fericire doar o proporție foate mică din cei infecțați ajung să facă forme severe de boală, inclusiv cele mortale”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Noul coronavirus a primit în ultima săptămână o nouă poreclă, spune specialistul, „Virusul matematic”, pentru că în fiecare zi, rata mortalității a fost de 2,1%. Doar 2% din persoanele infectate ajung să moară, ceea ce e o mortalitate mică.

„Din punct de vedere al severității, gripa este mult mai periculoasă”, a subliniat Cătălin Apostolescu.

„Se comportă ca un virus civilizat”

În momentul de față nu există un loc unde să putem mergem să ne testăm de coronavirus, testul se face la indicația unui medic. În prezent, testarea e utilă doar la persoanele care se întorc în momentul de față din China și este posibil ca în viitorul apropiat autoritățile să adauge câteva alte destinații unde virusul a început să se transmită, poate Singapore, Thailanda, Filipine.

„Dacă se răspândește la nivelul întregii populații a Globului, dar nu produce decât un guturai la 99, 99% din oameni, est o problemă de sănătate publică, dar nu de alarmă . Dar dacă însă prin pasaj succesiv la multiple gazde, virusul își va crește virulența, ceea ce e posibil să se întâmple, atunci va deveni într-adevăr o problemă foarte, foarte serioasă”, a explicat Cătălin Apostolescu.

Un tratament nu există și nu are cum să existe în acest moment, a detaliat spectialistul: „Pentru că în orice epidemie există un element-surpriză, să fie nou pe de-a întregul sau să vină cu ceva nou.”

„Coronovirsul se comportă ca orice virus civilizat: să vrea să se răspândească, să-și transmită genele mai departe, să găsească mereu alte gazde”, a conchis Cătălin Apostolescu.

Conform bilanțului de luni dimineața, la nivel global sau înregistrat 40.171 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 908 de decese. Situația a fost întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Ce masina conduce Nicusor Dan In timp ce altii au masini de lux si case...
Primar la 24 de ani! Cum a fost aleasă o tânără primar în locul tatălui...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Vești proaste pentru bucureșteni. Ce se va întâmpla la iarnă cu apa caldă și căldura
Septembrie a fost luna maximelor istorice pentru euro, în raport cu leul. BCR: Euro va...
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
Ce masina conduce Nicusor Dan In timp ce altii au masini de lux si case...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Horoscop Minerva 2021. Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii
Prima MĂSURĂ ȘOC anunțată de Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile: Nu iartă pe...
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
×

Urmăriți Gândul LIVE Plan roșu de intervenție activat în Iași după ce o basculantă a lovit un autobuz și l-a proiectat într-un microbuz. 13 oameni au fost răniți iar șoferul microbuzului a murit pe loc. https://www.gandul.ro/19512627Allen Coliban, primarul ales al Brașovului, se află printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 29 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide