Cătălin Apostolescu: Gripa, mai periculoasă decât coronavirusul, din punctul de vedere al severității

Publicat: 10/02/2020, 16:32
Actualizat: 10/02/2020, 17:40

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat, la Gândul Live, că gripa este mult mai periculoasă, din punctul de vedere al severității, decât noul coronavirus. Specialistul precizează că noul coronavirus va ajunge cu siguranță în România, iar misiunea autorităților este să întârzie cât mai mult apariția lui în țară.

„Preocuparea în acest moment epidemic a autoritătăților din România este să împiedicăm sau mai corect sus să întârziem pe cât posibil apariția coronavirusului în România. Pentru că el va ajunge. Va ajunge mai târziu decât în alte părți, dar va ajunge”, a declarat Cătălin Apostolescu, invitatul Emmei Zeicescu la Gândul LIVE.

Specialistul a detaliat misiunea autorităților române în contextul epidemiei cu noul coronavirus, de la identificarea tuturor persoanelor care vin din China, testarea lor și, în funcție de contextul epidemiogic, plasarea lor în carantină sau izolarea la domiciliu.

„Noi triem toate persoanele care vin din zona vulnerabilă, nu așteptăm să fie simtomatici sau nu. Plus că nu sunt simptome specifice. Coronavirsurile toate fac parte toate din virusurile guturaiului. Prin urmare nu cred există un om în țara, să nu ne fi curs nasul, care să nufi strănutat, care să nu fi făcut un 37,7, pe care să nu-l fi durut puțin în gât, astea sunt simptomele coronavirsulului și de aici rezidă și mare greutate în a diagnostica un astfel de pacient. Din fericire doar o proporție foate mică din cei infecțați ajung să facă forme severe de boală, inclusiv cele mortale”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Noul coronavirus a primit în ultima săptămână o nouă poreclă, spune specialistul, „Virusul matematic”, pentru că în fiecare zi, rata mortalității a fost de 2,1%. Doar 2% din persoanele infectate ajung să moară, ceea ce e o mortalitate mică.

„Din punct de vedere al severității, gripa este mult mai periculoasă”, a subliniat Cătălin Apostolescu.

„Se comportă ca un virus civilizat”

În momentul de față nu există un loc unde să putem mergem să ne testăm de coronavirus, testul se face la indicația unui medic. În prezent, testarea e utilă doar la persoanele care se întorc în momentul de față din China și este posibil ca în viitorul apropiat autoritățile să adauge câteva alte destinații unde virusul a început să se transmită, poate Singapore, Thailanda, Filipine.

„Dacă se răspândește la nivelul întregii populații a Globului, dar nu produce decât un guturai la 99, 99% din oameni, est o problemă de sănătate publică, dar nu de alarmă . Dar dacă însă prin pasaj succesiv la multiple gazde, virusul își va crește virulența, ceea ce e posibil să se întâmple, atunci va deveni într-adevăr o problemă foarte, foarte serioasă”, a explicat Cătălin Apostolescu.

Un tratament nu există și nu are cum să existe în acest moment, a detaliat spectialistul: „Pentru că în orice epidemie există un element-surpriză, să fie nou pe de-a întregul sau să vină cu ceva nou.”

„Coronovirsul se comportă ca orice virus civilizat: să vrea să se răspândească, să-și transmită genele mai departe, să găsească mereu alte gazde”, a conchis Cătălin Apostolescu.

Conform bilanțului de luni dimineața, la nivel global sau înregistrat 40.171 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 908 de decese. Situația a fost întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”