CONTROVERSE. Coronavirusul ar fi apărut în China încă din vara lui 2019! Imaginile surprinse din satelit care dezvăluie o nouă ipoteză

CONTROVERSE. Coronavirusul ar fi apărut în China încă din vara lui 2019! Imaginile surprinse din satelit care dezvăluie o nouă ipoteză
Coronavirusul ar fi apărut în China încă din vara lui 2019! Imaginile surprinse din satelit care dezvăluie o nouă ipoteză / Sursă FOTO: CNN
Publicat: 09/06/2020, 09:43
Actualizat: 09/06/2020, 09:45

Imaginile care surprind parcările spitalelor din Wuhan, realizate prin satelit, precum și căutările pe internet, sugerează că noul coronavirus s-ar fi răspândit în China încă de la începutul lunii august 2019, potrivit unui nou studiu realizat de Harvard Medical School.

În cadrul studiului, care nu a fost încă analizat și de alți experți, s-a descoperit faptul că un număr semnificativ mai mare de mașini au fost parcate lângă cinci spitale din Wuhan în vara și toamna lui 2019 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, pe motorul de căutare chinez Baidu au fost descoperite mai multe căutări de cuvinte asociate cu boala infecțioasă, relatează CNN.

Piesele unui puzzle complicat puse cap la cap

Cercetătorii au observat „o creștere începând din august 2019 care a atins vârful în decembrie 2019”, potrivit observațiilor făcute de cercetători pe serverul Harvard. Studiul a fost condus de John Brownstein, conducătorul departamentului de inovație din cadrul Boston Children’s Hospital.

Prin intermediul imaginilor surprinse prin satelit din octombrie 2018, cercetătorii au numărat 171 de mașini în parcările unuia dintre cele mai mari spitale din Wuhan – Children’s Hospital. Datele transmise de satelit arată că în aceeași perioadă a anului 2019, se aflau 285 de vehicule, deci o creștere de 67% a numărului acestora, iar în alte regiuni din apropierea altor spitale din Wuhan s-a constatat o creștere cu până la 90% a traficului în aceeași perioadă.

„Spitalele individuale au avut zile cu un volum relativ mare atât în toamna, cât și în iarna lui 2019. Totuși, în perioada septembrie – octombrie 2019, datele de la cinci din cele șase spitale arată că în zilele cu un volum relativ mare coincid cu mai multe căutări ale cuvintelor diaree și tuse pe motorul de căutare Baidu”, au notat cercetătorii.

„Încercăm să punem cap la cap piesele unui complicat puzzle care avea loc la momentul respectiv”, a declarat doctorul Brownstein.

„Datele sunt de fapt convingătoare, deoarece am observat creșteri ale numărului de persoane care căutau boli gastro-intestinale – diaree – care au crescut la un nivel pe care nu l-am văzut deloc, din punct de vedere istoric, și acum știm că simptomele gastro-intestinale sunt un factor important al infectării cu noul coronavirus. Un procent imens din cei care au fost testați pozitiv în Wuhan au prezentat de fapt simptome de diaree”, a mai explicat acesta.

Depistarea bolilor infecțioase prin intermediul imaginilor surprinse de satelit

Utilizarea „fluxurilor de date validate” pentru supravegherea bolilor respiratorii nu este o tehnică nouă și este, de asemenea, folosită de agențiile de informații.

„Atât parcările spitalicești, cât și afacerile pot fi utilizate drept un indicator relativ pentru ceva ce se întâmplă într-o populație. În urmă cu un an am publicat un studiu în care am arătat că spitalele din America Latină au fost foarte ocupate în timpul sezonului gripei. Puteți prezice sezonul gripei doar uitându-vă la parcări”, a mai explicat specialistul.

Potrivit acestuia, pe aceeași idee s-au bazat și când au realizat studiul referitor la coronavirus.

„Acum putem dovedi clar că au existat anumite indicii ale bolii și vom adăuga acest lucru dovezilor din ce în ce mai multe care indică faptul că se întâmpla ceva dinainte de a fi recunoscut oficial. Deși nu putem confirma dacă volumul crescut a fost direct legat de noul virus, dovezile noastre susțin alte lucrări recente care arată că apariția s-a întâmplat înainte de identificarea virusului în piața fructelor de mare din Huanan”, potrivit lui Brownstein și echipei sale.

„De asemenea, aceste descoperiri coroborează ipoteza conform căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și că ar fi putut circula deja dinainte de focarul din Wuhan”

Doctorul Brownstein a declarat că este ușor să ratezi primele semne ale unei pandemii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață