CORONAVIRUS. Situație gravă la Moscova: ”Numărul bolnavilor este mult mai mare decât transmit sursele oficiale, sistemul medical din Rusia ar putea fi depășit”

CORONAVIRUS. Situație gravă la Moscova: ”Numărul bolnavilor este mult mai mare decât transmit sursele oficiale, sistemul medical din Rusia ar putea fi depășit”
Publicat: 27/03/2020, 10:07
Actualizat: 27/03/2020, 10:26

Președintele Vladimir Putin a participat la o informare referitoare la criza coronavirusului care afectează și Rusia, iar alături de el s-a aflat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin. Acesta din urmă nu s-a ferit să-i transmită ”țarului” un mesaj tranșant care a fost preluat de mass-media din întreaga lume. Situația din Rusia este mult mai gravă decît i se spune lui Vladimir Putin, a afirmat primarul Moscovei.

”Adevărul va ieși la iveală, mai devreme sau mai tîrziu”, i-a spus Serghei Sobyanin lui Vladimir Putin, estimând că numărul persoanelor infectate din Mocova se apropie de 500, iar cifra prezentată de medicii ruși – 290 – nu este reală. Din informațiile municipalității, afirmațiile Kremlinului potrivit cărora situația este sub control sunt cel puțin hazardate. ”Creșterea numărului persoanelor infectate este rapidă, cee ace poate duce, în viitorul apropiat, la o situație extrem de gravă”, a afirmat, fără reținere, primarul Moscovei.

Informațiile transmise de Kremlin sunt puse sub semnul întrebării

La nivel oficial, Rusia a raportat 840 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, chiar dacă au fost testate peste 165.000 de persoane. Comparativ, potrivit amp.theguardian.com, în Marea Britanie au fost testate doar 70.000 de persoane, fiind confirmate pozitiv la COVID-19 nu mai puțin de 6.650 de cazuri. Belarus, țară vecină cu Rusia, are o rată de infecție de trei ori mai mare.

În astfel de condiții, intervenția primarului Moscovei este alarmantă și justificată. ”Numărul bolnavilor de coronavirus este cu mult mai mare decât o arată informațiile oficiale”, a transmis acesta în timpul întâlnirii cu Vladimi Putin și cu alți oficiali.

Scepticii pun la îndoială testele efectuate de Rusia: ”Cazuri de pneumonie au fost prezentate drept… pneumonie”

Potrivit sursei citate, există numeroase voci critice care lansează o ipoteză îngrijorătoare în contextul pandemiei de coronavirus care a trimis țări întregi în izolare la domiciliu pentru a încerca stoparea infecției cu COVID-19. Pentru a nu panica populația, oficialii de la Kremlin nu raportează toate cazurile de infecție cu noul coronavirus, declarând că multe dintre acestea sunt ”pneumonie”.

Și există informații care sut aduse ca argument în favoarea acestei ipoteze teribile. Numărul cazurilor de pneumonie raportate de Rusia a crescut cu… 30% între ianuarie 2019 și ianuarie 2020. Poate fi vorba despre un diagnostic pus greșit, evident, însă este luată în discuție și varianta conform căreia astfel de raportări au fost făcute cu premeditare.

Primarul Moscovei este primul oficial care a spus lucrurilor pe nume în fața lui Vladimir Putin

Atunci când stai la masă cu ”țarul de la Kremlin” trebuie să îți alegi foarte bine cuvintele, iar intervenția primarului Moscovei a surprins pe toți cei prezenți. Sobyanin i-a cerut lui Vladimit Putin o mai mare implicare în criza coronavirusului din Rusia și a splicitat ”măsuri profilactice” rapide care să fie luate de către cei care coordonează lupta împotriva COVID-19 în toate regiunile Rusiei.

Dar primarul Moscovei nu s-a oprit aici. El a cerut, totodată, ”extinderea unui regim de autoizolare” pentru rușii în vîrstă, cei care sunt considerați cei mai expuși riscului de a fi infectați cu noul coronavirus. Sobyanin a lansat un avertisment dur. Rusia ar putea fi ”copleșită” de această criză dacă nu se vor face și mai multe teste, la nivelul întregii țări. ”Nimeni, în întreaga lume, nu știe care este imaginea reală a acestei pandemii, iar Rusia nu își poate asuma riscuri prin raportarea unor cifre care nu ar avea corespondent în realitate”, a mai spus primarul.

 CNN a transmis că primarul Moscovei a anunţat închiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor, barurilor, magazinelor şi parcurilor din capitala Rusiei, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus. „Restricţiile impuse sunt fără precedent în istoria modernă a Moscovei şi vor fi greu de suportat de către cetăţeni.Dar aceste măsuri sunt absolut necesare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului şi pentru a reduce numărul de infecţii”, a precizat Serghei Sobyanin.

Vladimir Putin a vizitat un spital din Rusia în costum de protecție

Intervenția primarului Moscovei a avut un efect imediat. Vladimir Putin a vizitat un spital din capitala Rusiei – unde sunt internați pacienți infectați cu COVID-19 -, dar a avut ”grijă” să poarte un costum de protecție și o mască specială pe față.

În dimineața zilei de marți a acestei săptămâni, o femeie a murit la spitalul din Kommunarka. Dar medicii ruși au susținut că nu a fost vorba despre coronavirus, ci doar despre complicații medicale cauzate de cancer.Iar oficialitățiile de la Kremlin au raportat doar trei decese care ar avea drept cauză COVID-19. Oficial, au fost declarate, la această oră, 840 de persoane infectate cu noul coronavirus, pe întreg teritoriul Rusiei, 38 dintre acestea fiind vindecate.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice