CORONAVIRUS. Studiu: Redeschiderea școlilor nu va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19

Redactor:
Andrei Vacaru
CORONAVIRUS. Studiu: Redeschiderea școlilor nu va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19
CORONAVIRUS. Studiu: Redeschiderea școlilor nu va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

În contextul în care multe state ale lumii au decis închiderea școlilor în contextul pandemiei provocate de noul tip de coronavirus, un nou studiu, publicat joi, arată că este „improbabil” ca redeschiderea instituțiilor de învățământ să ducă la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Potrivit studiului, realizat de către Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică din cadrul Institutului Karolinska din Suedia, copiii au o probabilitate foarte scăzută de a se îmbolnăvi de COVID-19 sau de a transmite virusul familiilor lor, potrivit express.co.uk.

„Marea majoritate a copiilor nu se îmbolnăvesc foarte tare din cauza COVID-19, iar cazurile de decese sunt extrem de rare. Principala preocupare este aceea de a-i proteja pe cei care ar putea muri din cauza acestei boli, iar aceștia sunt persoanele în vârstă și persoanele de vârstă medie cu factori de risc precum obezitatea sau diabetul”, a declarat profesorul Jonas Ludvigsson, coordonatorul studiului.

Acesta a mai declarat că în Suedia aproximativ un milion de elevi merg zilnic la școală și, cu toate acestea, nu au existat focare de COVID-19 în școli. El a adăugat că acest lucru demonstrează faptul că cei mici nu transmit în general această boală.

Ideea, împărtășită și de alți specialiști

Autorii studiului nu sunt singurii care propun redeschiderea școlilor în cadrul măsurilor de relaxare care sunt luate de un număr tot mai mare de țări ale lumii.

Asociația Medicală Britanică a anunțat și ea recent că recomandă redeschiderea școlilor din Marea Britanie.

Grupul de Consiliere Științifică privind Situațiile de Urgență din Marea Britanie (SAGE) urmează să anunțe vineri măsurile pe care le recomandă Guvernului în legătură cu relaxarea treptată a restricțiilor începând cu 1 iunie. Ministrul britanic al Educației, Gavin Williamson, s-a confruntat recent cu proteste ale sindicatelor profesorilor după ce a anunțat că ia în calcul redeschiderea instituțiilor de învățământ. Unii dintre profesorii din această țară au avertizat că ar putea să refuze să se întoarcă la catedre.

„Este vorba despre echilibrarea riscurilor. Copiii nu ar trebui să stea acasă și să lipsească de la școală pentru o perioadă atât de îndelungată”, declara recent dr. David Nabarro, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peste cinci milioane de persoane au fost infectate la nivel mondial cu noul tip de coronavirus până în prezent, potrivit Universității Johns Hopkins.

Inchide