Cum explică un medic creșterea numărului de cazuri de COVID-19: Acest virus are perioada sa de incubație. În unele cazuri, testul poate ieși pozitiv după internarea în spital

Cum explică un medic creșterea numărului de cazuri de COVID-19: Acest virus are perioada sa de incubație. În unele cazuri, testul poate ieși pozitiv după internarea în spital
Focar de COVID-19 la cel mai mare spital de urgenţă din România / Shutterstock
Publicat: 15/10/2020, 21:29
Actualizat: 15/10/2020, 21:30

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea, medicul Dan Ponoran, atrage atenția asupra unor cauze mai puțin cunoscute care duc la apariția unor focare de COVID-19, în mod special în spitale.

În afara motivelor deja cunoscute care au dus la răspândirea rapidă a SARS-CoV-2, medicul Ponoran a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul, că există și unele cauze mai puțin luate în seamă care au dus la apariția unor focare, mai ales în spitalele din România.

Printre acestea se numără lipsa unei a doua testări la internare, dar și refuzul multor pacienți internați de a purta masca de protecție.

„Începând cu data de 17 aprilie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu s-a mai internat nici o persoană fără test negativ COVID-19. Dar, acest virus are o perioadă de incubaţie. Dacă noi doi ne întâlnim, să vorbim şi eu sunt deja pozitiv, iar dumneavoastră vă internaţi mâine, testul dumneavoastră va ieşi negativ. Pe parcursul internării, însă, vă veţi pozitiva. Aşa s-a întâmplat în multe locuri din ţară: fiind în perioada de incubaţie, testul iese negativ. De aceea, de la o vreme, testăm de două ori pacienţii cu suspiciune. În această perioadă, pacientul nou stă într-o zonă tampon. Dacă rezultatul iese pozitiv, în secunda doi este trimis la un spital suport COVID”, spune specialistul.

Dr. Ponoran: Chiar pacienții contribuie la răspândirea virusului

Declarațiile acestuia vin în contextul în care ultimul focar izbucnit în spitalul vâlcean a fost în secția de Chirurgie Generală, secție care este închisă și acum după ce, pe 8 octombrie, au fost diagnosticate cu COVID-19 27 de persoane, dintre care 15 pacienți.

Cel mai probabil, virusul a fost adus în spital de către personalul medical, nu de către pacienți, dar Ponoran spune că aceștia din urmă au fost cei care au contribuit la răspândirea virusului în instituție.

„De o jumătate de an, de când a izbucnit pandemia şi fac gărzi, am văzut nenumăraţi pacienţi pozitivi. Faptul că respect nişte reguli m-a ferit de probleme, pe mine şi pe alţii ca mine. Cum ar fi dacă şi domnii pacienţi ar purta masca de protecţie, pe care le-o dă spitalul? Ar putea să stea liniştiţi chiar şi lângă alţi pacienţi pozitivi”, spune dr. Dan Ponoran.

De la izbucnirea pandemiei, mai multe secții ale acestui spital s-au închis ca urmare a apariției unor focare. Secția de Oftalmologie s-a închis în aprilie, când asistenta-șefă a fost diagnosticată cu COVID-19, iar în luna august a fost necesară închiderea secțiilor de Cardiologie și Oncologie din motive similare.

Medicul Ponoran mai atrage atenția că respectarea regulilor sanitare este în continuare extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii virusului.

„La nivelul judeţul Vâlcea avem o rată de transmisie fantastic de mare, suntem pe locul trei pe ţară, doi dacă nu punem la socoteală Bucureştiul, pentru că e de zece ori cât Vâlcea. În condiţiile date, trebuie să se respecte foarte mult aceste reguli de distanţare fizică şi purtare a măştii. Pentru că, uşor-uşor, ne vom satura”, a mai spus acesta.

În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 4.013  cazuri noi de COVID-19 din 29.646 teste efectuate. Alți  73 de români au murit din cauza COVID-19, în timp ce la terapie intensivă sunt internați  721 de pacienți, un nou număr record. În Capitală se înregistrează un nou record de infectări – 777.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului