De ce și tinerii fără alte afecțiuni se pot îmbolnăvi grav sau pot muri din cauza COVID-19? Ultimele descoperiri ale specialiștilor

De ce și tinerii fără alte afecțiuni se pot îmbolnăvi grav sau pot muri din cauza COVID-19? Ultimele descoperiri ale specialiștilor
Publicat: 21/07/2020, 15:04
Actualizat: 21/07/2020, 15:14

Virusul nu ține cont de tinerețe sau de bătrânețe. În caz de față, nu se aplică vorba populară că ce nu știi, nu te afectează, pentru că se poate dovedi mortal.

La începutul lunii iulie, jurnaliștii britanici de la publicația The Telegraph, publicau noi informații despre persoanele tinere afectate de forme severe ale virusului COVID-19, forme care pot duce și la deces.

Cea mai tânără persoană care a fost diagnosticată cu coronavirus în Marea Britanie a fost un nou-născut. În majoritatea cazurilor, tinerii pot avea simptome mai ușoare de Covid-19, iar unii pot să nu prezinte simptome deloc, scrie publicația The Telegraph.

Cu toate acestea, au apărut cazuri care arată că virusul i-a afectat și pe tineri, inclusiv pe nou-născuți. Spre exemplu, în Marea Britanie, un bebeluș în vârstă de șase săptămâni este cea mai tânără victimă a coronavirusului, care a murit pe 3 mai, mai scrie sursa mai sus citată.

Un cadru medical al unui spital din Londra a confirmat faptul că un băiat de 13 ani care a fost testat pozitiv pentru coronavirus a murit la spitalul King’s College pe 30 martie. Acesta nu avea alte boli.

Un bucătar în vârstă de 19 ani, Luca di Nicola, a murit și el la 24 martie la Londra. Băiatul prezenta simptome de tuse și dureri în piept.

Din 1.415 de persoane, aproximativ jumătate aveau vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, potrivit lui Wei-jie Guan, din cadrul grupului de experți în tratament medical din China. Nouă dintre aveau 14 ani și mai puțin.

„Am 40 de ani. Voi avea simptome mai ușoare?”

„Oricine se poate infecta”, spune dr. Bharat Pankhania, doctor în medicină la Universitatea din Exeter. „Și evoluția bolii este imprevizibilă”.

Unul dintre motivele pentru care oamenii fac forme severe ale bolii continuă dr. Pankhania, ar putea avea drept cauză sistemul lor imunitar care este profund afectat, provocând o „furtună de citokine” –  care apare în infecții pulmonare severe.

„Pneumonia poate deveni mult mai severă și se poate muta în alte organe. În timp ce persoanele în vârstă primesc o lovitură de la virus și au alte afecțiuni care le accentuează boala, în caz contrar, tinerii care pot fi asimptomatici nu adoptă măsuri de prevenție suficiente”, mai scriu jurnaliștii britanici.

COVID-19 poate provoca decese în rândul tinerilor?

„Este perfect posibil ca Covid-19 să fie atât o „boală a bătrânilor”, dar în același timp e posibil și ca un număr foarte mare de tineri să moară. „Mesajul ar trebui să fie că oamenii tineri, sănătoși, mor din cauza acestei infecții”, spune Paul Hunter, profesor în medicină la UEA, potrivit The Telegraph.

De asemenea, este important de menționat că copiii foarte mici pot fi mai vulnerabili la Covid-19 decât s-a crezut inițial, potrivit unui studiu publicat de Academia Americană de Pediatrie. Studiul, care a analizat 2.143 de pacienți sub 18 ani în China, a constatat că rata bolilor „severe și critice” la sugari sub un an de zile a fost de 10,6%.

Simptomele sunt diferite la tineri?

Principalii indicatori ai bolii sunt aceiași pentru toate vârstele: febră, tuse uscată, dureri de cap și dureri ale corpului. Au existat diverse rapoarte despre tinerii care se confruntă cu pierderea simțului mirosului și gustului, deși aveau puține alte simptome specifice COVID,  însă nu este clar dacă acest lucru este cauzat de Covid-19. „Cu o minte deschisă, aș spune că este total plauzibil din punct de vedere biologic că îți pierzi mirosul și gustul înainte de experiența cun un astfel de virus”, spune dr. Pankhania.

Semnele că o infecție devine critică sunt aceleași pentru toate persoanele, indiferent de vârstă: „Scurtarea respirației și dificultățile de respirație sunt un indicator cheie că plămânii sunt afecțați de o pneumonie virală”, spune dr. Pankhania, conchid jurnaliștii britanici de la The Telegraph.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul