Eșecul campaniei de vaccinare. Diferențe între România și Franța/ Portugalia

Eșecul campaniei de vaccinare. Diferențe între România și Franța/ Portugalia
Publicat: 20/10/2021, 16:57

Medicul Radu Lupescu din Franța, profesorul de psihologie Dan Caragea din Portugalia și profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș din Cluj-Napoca au vorbit despre măsurile care s-au în alte țări europene și care au dus la un număr mare de persoane vaccinate anti-COVID, față de măsurile luate în România, unde rata de vaccinare este la 33%.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 414 de decese cauzate de COVID-19 și 17.158 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

În cadrul unei dezbateri HotNews.ro, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus că „suntem în acest moment într-un proces de imunizare naturală (din cauza lipsei vaccinării), în care virusul trece prin populație și expune un procent mare din oameni, ceea ce va produce un număr extrem de mare de morți”.

El consideră că România trebuie să intre în lockdown, iar școlile să treacă în sistem online. Chiar și așa, rezultatele se vor vedea după două-trei săptămâni, spune el.

Medicul Radu Lupescu este de aceeași părere. În plus, acesta spune că ar trebui și cooptarea rapidă a cât mai multor servicii private pentru primirea pacienților în stare gravă.

Acesta spune că, datorită vaccinării masive, în Strasbourg, secțiile ATI din spitale „sunt relativ goale”. În „septembrie, din cei 13 pacienți de la ATI din Strasbourg era vaccinată o singură persoană. Imensa majoritate a celor spitalizați sunt persoane nevaccinate”, a mai explicat medicul Radu Lupescu.

„Portughezii au înțeles că e necesară vaccinarea”

Profesorul de psihologie Dan Caragea spune că portughezii nu s-au opus vaccinării. „În momentul când au fost 7 mii de cazuri și 100 de morți pe zi, a fost ceva teribil pentru Portugalia și toată lumea a înțeles că e necesară vaccinarea ca să nu mai moară oameni”. De asemenea, profesorul spune că Portugalia este o țară turistică care a suferit mult din cauza restricțiilor, iar acest lucru i-a făcut pe oameni să accepte să se imunizeze.

„Antivaccinismul a fost și este o realitate extrem de marginală în Portugalia”, explică Dan Caragea.

Multi francezi au ales să se vaccineze pentru a scăpa de restricțiile impuse. Doar personalul medical și cei din căminele de bătrân au fost obligați să se vaccineze.

În ceea ce privește protestele din Franța, medicul Radu Lupescu explică că cei mai mulți protestatari erau nemulțumiți de restriții, nu de vaccin.

Medicii de familie din Franța și Portugalia au participat în număr mare la vaccinare

Răzvan Cherecheș spune că în România nu s-au făcut cursuri și nu s-au asigurat „documente pentru suport informațional”. Astfel, o parte din medicii de familie și-au luat informații despre covid din mass-media.

„Nu au primit suport și nici nu au fost implicați în fazele inițiale, au fost lăsați pe cont propriu și a durat mult și până s-a decis plătirea suplimentară pentru vaccinare”, spune expertul în sănătate publică.

El spune că în sistemul medical din România se pune mai mult accent pe spitale în loc să se pună accent pe medicina primară, pe medicii de familie, acolo unde oamenii prima dată când au o problemă de sănătate. În schimb, în Franța s-a pus accent pe acest lucru, iar medicii de familie au primit un ghid al vaccinării pentru a nu întâmpina dificultăți atunci când trebuie să explice pacienților ce sunt vaccinurile anti-COVID și care sunt efectele acestora.

„În Franța, pacienții sunt trimiși în mod natural către medicul de familie, deși accesul la specialiști este liber. Dar oamenii au încredere în medicii de familie. Este natural și foarte important acest proces”, spune Radu Lupescu.

Informații false legate de vaccinarea anti-COVID

Referitor la informațiile false despre vaccinuri și pandemie, presa din Portugalia a fost responsabilă, spune profesorul Dan Caragea: „Trunchiul mass-media, inclusiv televiziunile la care se uită cei mai mulți oameni, a fost curat. Apoi a existat un medic care s-a exprimat public împotriva vaccinului care a fost suspendat de Colegiul Medicilor. De asemenea, un magistrat care s-a exprimat împotriva respectării regulilor a fost dat afară din magistratură”, spune Dan Caragea.

„În Franța, toate cadrele medicale care nu au vrut să se vaccineze au fost suspendate. Colegiul Medicilor a spus clar că vaccinarea este o obligație morală și deontologică”, a completat și Radu Lupescu.

În România „sunt tot felul de persoane, inclusiv medici, care vorbesc împotriva vaccinării fără niciun fel de sancțiune. Sunt preoți care vorbesc împotriva vaccinării fără niciun fel de sancțiune. Asta e problema: fiecare poate să facă și să vorbească orice fără a fi sancționați”, explică Răzvan Cherecheș.

Ce au greșit autoritățile din România în ceea ce privește vaccinarea?

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că ceea ce se întâmplă acum este rezultatul a 30 de ani de subfinanțare a sistemului medical, a faptului că nu există campanii de sănătate publică, INSP este o instituție anchilozată și inertă iar Ministerul Sănătății este populat cu indivizi numiți politic.

„La acestea, adunate în timp, se adaugă o clasă politică actuală care nu e orientată spre măsuri pentru sănătate care să sprijine populația”, spune Cherecheș.

„Dacă vrem clar să ieșim din pandemie, trebuie măsuri restrictive și control, comunicare largă și oprirea celor care comunică știri false”, completează și Radu Lupescu.

În Franța, există 1.050 pacienți în stare gravă, dar numărul este în scădere. Chiar dacă cifrele sunt foarte bune, trebuie să fim atenți, nu să ne relaxăm total”, mai spune medicul român din Franța.

Cu o populație vaccinată în proporție de peste 90 % (e vorba de cea eligibilă, adică peste 12 ani), și cu 800 de noi cazuri pe zi, Portugalia privește viitorul la fel de relaxată ca și Franța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun