EXCLUSIV. Autoritatea de Supraveghere GDPR: Existența unui registru de evidență a clienților la terase afectează dreptul la viață privată și la protecția datelor personale. ANSPDCP solicită eliminarea prevederii

EXCLUSIV. Autoritatea de Supraveghere GDPR: Existența unui registru de evidență a clienților la terase afectează dreptul la viață privată și la protecția datelor personale. ANSPDCP solicită eliminarea prevederii
Sursa foto - caracter ilustrativ: Silviu Matei - Mediafax Foto
Publicat: 03/06/2020, 12:46
Actualizat: 03/06/2020, 13:10

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis, printr-un răspuns la solicitarea Gândul.ro, că prevederea din ordinul privind funcționarea teraselor referitoare la existența unui registru cu datele clienților, stocate în perspectiva unei anchete epidemiologice, afectează dreptul la viață privată și la protecție a datelor personale.

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a subliniat că nu a fost consultată în elaborarea ordinului comun care reglementează modul în care pot fucționa terasele în această a doua etapă a relaxării măsurilor din stare de alertă, ordin publicat în Monitorul Oficial sâmbătă și care se aplică de la 1 iunie.

Norma trebuie să fie clară, raportat la necesitatea respectării principiilor de protecție a datelor

„Având în vedere exigența stabilită de Curtea Constituțională în jurisprudența sa în sensul că reținerea și păstrarea datelor personale se realizează prin lege, faptul că norma trebuie să fie clară, raportat la necesitatea respectării principiilor de protecție a datelor (în special principiile proporționalității, legalității și necesității), considerăm că prevederile art. 4 alin. (1) lit. l) din Norma privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, aprobată prin Ordinul nr. 966 din 29 mai 2020, respectiv Ordinul nr. 1809/2020 și Ordinul nr. 105/2020, afectează dreptul la viață privată și la protecția datelor personale” se arată în răspunsul transmis.

Art. 4 alin. (1) lit. l)  prevede: „existenţa unui registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât, în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică”.

„În consecință, Autoritatea de Supraveghere a solicitat Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor eliminarea art. 4 alin. (1) lit. l) din Norma privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, aprobată prin Ordinul nr. 966 din 29 mai 2020, respectiv Ordinul nr. 1809/2020 și Ordinul nr. 105/2020”, se arată în documentul transmis.

Această prevedere a fost criticată de unii operatori economici. „Nu mi se pare normal să cer datele clienților, că nu sunt organ de control, dar va trebui să le respect, asta este, nu avem ce face. Dar opinia mea e că nu mi se pare normal, corect”, a luni, la Gândul Live, Tiberiu Tuhașu, adminsitrator de plajă și de terasă/restaurant.

Documentul integral transmis de Autoritatea de Supraveghere conține toate argumentele legale și referiri la jurisprudența Curții Constituționale a României:

Documentul transmis Gândul.ro de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Laura Cosoi, mămică pentru a treia oară. Tocmai a făcut anunţul
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Anunțul momentului pentru cei care stau la bloc! Decizia luată chiar acum. Milioane de oameni...
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...