EXCLUSIV. Avertismentul unui expert în sănătate publică: „În următoarele săptămâni vom ajunge la 10.000 cazuri de COVID pe zi! Va mai exista cel puțin un val al pandemiei”

Redactor:
Ina Stoica
EXCLUSIV. Avertismentul unui expert în sănătate publică: „În următoarele săptămâni vom ajunge la 10.000 cazuri de COVID pe zi! Va mai exista cel puțin un val al pandemiei”
EXCLUSIV. Avertismentul unui expert în sănătate publică: „În următoarele săptămâni vom ajunge la 10.000 cazuri de COVID pe zi. Va mai exista cel puțin un val al pandemiei” Sursă foto: captură video Digi 24

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, atrage atenția într-un interviu pentru GÂNDUL.RO că numărul cazurilor de coronavirus va crește de la o zi la alta ajungând din nou la 10.000. Medicul spune că ne aflam deja în valul al treilea al pandemiei și că în următoarele 12 luni va mai urma cel puțin un nou val pandemiei.

„O epidemie cu un virus are ca specific o evoluție naturală în 22-24 luni după care se stinge încet. Noi nu suntem decât la 12 luni de la debutul pandemiei, iar în următoarele 12 luni ne așteptăm să mai existe și alte valuri. Acum ne aflăm în valul trei și probabil va mai exista cel puțin un val. Intensitatea contaminării la nivelul populației și severitatea formelor clinice depinde de fiecare dintre noi”, spune medicul Ioana Stăncel.

Cu ce e diferit valul al treilea al pandemiei

Suntem în perioada de început al celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19. Acest val trei are câteva particularități care îl diferențiază de valul unu și de valul doi. Creșterea incidenței pozitivării cazurilor de la o zi la alta este relevantă și mare. Ne aflăm deja la ordinul miilor de cazuri noi sesizate zilnic și de aceea ne afăm în cel de-al treilea val.

Expertul în politici de sănătate publică, Ioana Stăncel, atenționează că valul al treilea îi va afecta cel mai mult pe adulții tineri.

„Specificul celui de-al treilea val este dat de mai multe elemente. În primul rând, de faptul că avem vaccin și o parte din populația țării este vaccinată. În al doilea rând, deja ne aflăm de un an de zile în pandemie și lumea este obosită de măsuri restrictive, de măsuri de protecție. În al treilea rând, faptul că avem o pondere a populație care a trecut prin boală și are un comportament diferit, dar și faptul că avem tulpini mutante față de care nu avem certitudinea unei eficiențe sută la sută a noilor vaccinuri, ci avem o eficiență limitată”, mai afirmă aceasta.

8.000-10.000 cazuri de COVID-19 zilnic

În următoarele săptămâni ne așteptăm la o creștere a cazurilor, dublarea cazurilor pe care le avem astăzi, putem ajungem la ordinul 8.000-10.000 cazuri pe zi, în condițiile în care se vor administra teste în mod corect și administrarea testelor să fie făcută cu facilități medicale care să recolteze suficient material biologic și să raporteze toate cazurile, mai spune Ioana Stăncel.

”Ambele tulpini vor fi cele care vor contamina populația”

Cât privește cele două tulpini noi, britanică și africană, medicul Stăncel spune că acestea dau forme clinice mult mai severe.

„Tulpina britanică cât și cea africană au particularități care le cresc patogenitatea și agresivitatea în transmitere și dau forme clinice mult mai severe. Acest lucru este important pentru că populația care va fi afectată în acest val este populația adultă, populația care nu a beneficiat de vaccin deocamdată și care prin natura aspectelor fiziologice dezvoltă sindrome inflamatorii acute în mod particular, iar în această situație poate să dezvolte furtuna de citokine cu toate complicațiile sale. Ambele tulpini vor fi cele care vor contamina populația viitoarele luni, vor fi cele care vor da valul trei în România și la nivel global. Sunt tulpini pentru care producătorii de vaccinuri spun că actualele vaccinuri sunt eficiente și reduc atât îmbolnăvirea cât și severitatea formelor pe care le fac pacienții contaminați cu aceste noi tulpini”, mai spune Ioana Stăncel.

Chiar dacă vaccinurile nu asigură imunitate sută la sută, expertul în sănătate publică spune că acesta este singura cale spre eradicarea pandemiei.

„Vaccinurile nu asigură imunitate sută la sută. Vaccinurile asigură o imunizare într-o pondere foarte mare. S-a observat totuși că, și persoanele care au făcut forme clinice, s-au infectat după vaccinare au făcut forme clinice mult mai vag. Recomandările specialiștilor constau în a face vaccinul, a face și a doua doză și a urma tot protocolul de vaccinare”, a mai precizat aceasta.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide