EXCLUSIV. Mărturia unei femei care s-a vaccinat cu AstraZeneca: „Am făcut hipertensiune. Nu mai vedeam nimic în fața ochilor”. Cum explică reacțiile un cunoscut medic

EXCLUSIV. Mărturia unei femei care s-a vaccinat cu AstraZeneca: „Am făcut hipertensiune. Nu mai vedeam nimic în fața ochilor”. Cum explică reacțiile un cunoscut medic
EXCLUSIV. Mărturia unei femei care s-a vaccinat cu AstraZeneca: „Am făcut hipertensiune. Nu mai vedeam nimic în fața ochilor”. Cum explică reacțiile un cunoscut medic
Publicat: 18/03/2021, 11:59

Cele mai frecvente reacții adverse raportate de români la vaccinarea cu serul AstraZeneca sunt durerea la locul înțepăturii, frisoanele, febra, amețelile, starea generală de rău. Sunt, însă, și unii care spun că nu au avut absolut nimic, în schimb alți pacienți au raportat reacții severe precum hipertensiunea.

Pacientă imunizată cu AstraZeneca: ”Nu mai vedeam nimic în fața ochilor”

Monica Iordache, o femeie în vârstă de 49 de ani, s-a vaccinat cu serul AstraZeneca pe 8 martie. Femeia a făcut temperatură în prima seară după vaccinare, iar a treia zi a făcut hipertensiune arterială. Aceasta spune că nu are probleme cu inimă, iar în urmă cu două luni a mers la medic pentru un control de rutină, unde a făcut un EKG și o ecografie: „Am o inimă sănătoasă la fel ca un sportiv mi-a spus medicul”, mărturisește femeia.

În prima seară de la vaccinare am făcut temperatură 39. A doua zi am avut scurte episoade de frisoane și o durere puternică la nivelul mâinii care a persistat până în cea de-a treia zi. A treia zi m-am simțit foarte rău, nu mai vedeam nimic în fața ochilor. Vedeam totul împăienjenit în față. M-a luat soțul cu mașina și m-a dus la medicul de familie.Tensiunea arterială era 180/111, ceea ce nu am avut niciodată în viața mea. Mi-a crescut brusc. În general tensiunea mea este de 127/84. Nu am avut niciodată problemele cu inima, în urmă cu două luni am fost la medic pentru un control de rutină și nu mi-a găsit nicio problemă. Am făcut inclusiv ecografie, EKG”, povestește femeia pentru GÂNDUL.RO.

”Nu sunt conspiraționistă”

Monica s-a vaccinat cu serul AstraZeneca din Lotul 5811, lot suspendat în regiunea Piemont, Italia, după decesul unui profesor în vârstă de 57 de ani.

Nu mi-a zis că ar avea o legătură cu vaccinul direct. Mi-a dat medicamente pentru inimă. Însă dacă nu iau pastile tensiunea crește din nou la peste 180. Inițial, am pus totul pe seama un atac de panică, dar tensiunea s-a menținut crescută și zilele acestea”, mai spune femeia.

Pacienta spune că a raportat reacția pe platformă și așteptă decizia oficială a Agenției Europene a Medicamentului pentru a vedea dacă se va mai vaccina sau nu cu doza de rapel: „Nu sunt conspiraționistă, am vrut de la început să mă vaccinez și sunt pro vaccinare. Însă trebuie să știm dacă aceste reacții au o legătură directă cu serul de la AstraZeneca”, mai spune aceasta.

Medic: „Expresia unei stări de anxietate”

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, consideră că nu există motive de îngrijorare cu privire la vaccinul AstraZeneca.

Ca medic interpretez această reacție ca fiind o hiperternsiune apărută mai mult pe seamă stării de anxietate, generată în special de informațiile pe care le avem  și care sunt publicate în această perioadă vizavi de vaccinul AstraZeneca. Nu cred că este vorba despre o reacție adversă, nu-mi permit să spun că nu este, pentru că nu cunosc cazul. Însă în mod obișnuit, din punctul meu de vedere, șansele ca această hipertensiune să fie reprezintă, de fapt, expresia unei stări de anxietate care probabil se va rezolva în momentul în care pacienta se va liniști”, explică medicul Gindrovel Dumitra pentru GÂNDUL.RO.

Gindrovel Dumitra: „La rapel reacții adverse sunt mult mai puțin frecvente”

Medicul spune că nu a văzut în studiile clinice să existe vreo legătură între un vaccin și apariția hipertensiunii și le recomandă celor vaccinați cu prima doză să facă și rapelul.

Am văzut în schimb foarte multe persoane, inclusiv din corpul medical, care înainte de vaccinare sau imediat după vaccinare au acuzat diverse manifestări, chiar hipertensiune, tahicardie, toate pe fondul anxietății induse de administrarea vaccinului. Toată lumea își dorește să obțină informații fără în acest moment. Avem un nivel de încredere care este diminuat comparativ cu nivelul inițial în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca. Din studiile clinice vedem că reacții adverse la rapel sunt mult mai puține frecvente la rapel decât la administrarea primei doze. La Pfizer și Moderna este invers”, spune medicul Dumitra.

Ce spune Comitetul Național de Vaccinare

Renunțarea la efectuarea rapelului nu poate oferi certitudine în ceea ce privește gradul de imunizare a organismului împotriva COVID-19, spune reprezentanții CNCAV într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO.

EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces sunt mai mari decât riscul apariției de reacții adverse. Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, însă trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează riguros toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente sau ele sunt atribuite altor cauze, spun reprezentanții CNCAV pentru GÂNDUL.RO.

Renunțarea la rapel nu oferă imunizare completă

„Pacienții care au primit acest tip de vaccin sunt sfătuiți să se adreseze medicului dacă resimt disconfort sau modificări ale stării de sănătate, pentru investigații suplimentare de specialitate.Vaccinarea este un act deliberat, însă conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) prima și cea de-a doua doză se realizează cu același tip de vaccin. Totodată, renunțarea la efectuarea rapelului nu poate oferi certitudine în ceea ce privește gradul de imunizare a organismului împotriva COVID-19”,  spun reprezentanții CNCAV pentru GÂNDUL.RO.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?