Un raport german contrazice Agenţia Europeană a Medicamentului: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca

Un raport german contrazice Agenţia Europeană a Medicamentului: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: Shtterstock
Publicat: 18/03/2021, 06:35
Actualizat: 18/03/2021, 07:48

Un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania arată că numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal.

Este vorba despre un document al Institutului Paul Ehrlich, care explică raţiunea din spatele deciziei Germaniei de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania.

Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunțase că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete joi.

Începând cu data de 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca. De atunci, trei dintre aceşti oameni au decedat.

Potrivit unei analize statistice efectuate de autoritatea de reglementare, doar o persoană dintre 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă.

Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raport.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria.

Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie. Cele şapte persoane – dintre care şase erau femei – aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Aceasta problema este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ.

Săptămâna trecută se părea că problemele apărute erau tromboze obişnuite. Sunt destul de frecvente”, a spus Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen din Olanda.

În raport, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania vorbeşte şi despre eventualitatea unei reacţii la pilulele contraceptive. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de contractare a trombozei.

OMS recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Între timp, experții săi continuă să evalueze riscurile după apariția cazurilor de tromboză

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, miercuri, că încă evaluează riscurile, însă recomandă continuarea utilizării vaccinului AstraZeneca în baza raportului beneficii-riscuri.

În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile și recomandă continuarea vaccinărilor”, se arată într-un comunicat al OMS, citat de Mediafax.

O persoană din Spania a murit după ce a fost vaccinată cu serul de la AstraZeneca

Spania a anunţat că o persoană a decedat după ce s-a vaccinat cu serul anti-Covid de la compania AstraZeneca. Ministerul Sănătăţii din Spania a informat și despre alt caz de tromboză la o persoană care a fost vaccinată în acelaşi interval de timp.

Autorităţile spaniole au declarat că au fost descoperite alte două cazuri de reacţii adverse la serul produs de compania AstraZeneca. Ambele persoane s-au vaccinat în ultimele 16 zile.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete