Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Descoperirile dintr-un nou studiu

Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Descoperirile dintr-un nou studiu
România, campioană la nașterile cu mame minore. Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 11/03/2021, 10:31
Actualizat: 11/03/2021, 10:33

Un nou studiu arată că femeile însărcinate au un risc mai crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19. Unul dintre autorii studiului este de părere că femeile însărcinate „ar trebui considerate categorie cu risc ridicat”.

Femeile gravide prezintă un risc crescut de a avea o formă severă de COVID-19 comparativ cu alte femei, potrivit unui studiu global aflat în desfășurare.

Cercetarea, condusă de Universitatea din Birmingham și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a constatat că femeile însărcinate au fost mai susceptibile de a fi admise la terapie intensivă sau au nevoie de ventilație invazivă după ce au contractat coronavirus, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate, transmite Independent.

Viitoarele mame din medii etnice sau cu condiții preexistente, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, erau deosebit de expuse riscului, au explicat cercetătorii.

Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Studiul, publicat joi în British Medical Journal (BMJ), face parte dintr-o revizuire în curs și meta-analiză a datelor, care a început în aprilie 2020. Primele date despre acest studiu au fost publicate în luna august a anului trecut.

În acest ultim studiu publicat este detaliată analiza rezultatelor a 192 de studii – 115 studii suplimentare decât cele incluse în publicația din august – despre impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a copiilor lor.

Analiza a constatat că una din 10 femei gravide și recent însărcinate care au ajuns sau au fost internate la spital din orice motiv au fost diagnosticate cu COVID-19.

339 de femei însărcinate bolnave de COVID-19 au murit din orice cauză (0,02% din totalul de 41.664 de femei implicate în 59 de studii). Ratele generale de naștere a bebelușilor morți și deces neonatal sunt scăzute la femeile suspecte de COVID-19 sau cele cu boala confirmată, a constatat analiza.

Ce simptome au femeile însărcinate bolnave de coronavirus

Cele mai frecvente simptome clinice ale COVID-19 la femeile însărcinate au fost febra (40%) și tusea (41%), deși comparativ cu femeile care nu sunt gravide, femeile însărcinate și cele recent gravide bolnave de COVID-19 au mai mari șanse să fie asimptomatice.

Vârsta înaintată a femeii, indicele de masă corporală ridicat, etnia non-albă și comorbiditatea preexistentă, inclusiv hipertensiunea arterială cronică și diabetul, au fost identificate ca factori de risc pentru femeile însărcinate care dezvoltă o formă severe de COVID-19.

„Femeile gravide ar trebui considerate un grup cu risc ridicat, în special cele identificate ca având factori de risc, pentru dezvoltarea unei forme severe de COVID-19, pe baza descoperirilor noastre. Mamele ar trebui, de asemenea, să fie liniștite că riscurile pentru copiii lor sunt foarte mici”, a declarat autorul principal, dr. John Allotey, de la Universitatea din Birmingham, Centrul de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor.

Noile descoperiri, importante pentru modelarea politicii în domeniul sănătății

„În situația actuală, în care dovezile sunt produse rapid, revizuirea noastră sistematică și constantă – susținută de metode robuste și continuu actualizată la intervale regulate – este crucială pentru a aborda întrebări importante de cercetare și pentru a modela politica în domeniul sănătății și luarea deciziilor clinice. Femeile însărcinate și profesioniștii din domeniul sănătății vor trebui să ia în considerare riscurile suplimentare cu care se confruntă femeile însărcinate bolnave de COVID-19 în luarea deciziilor, cum ar fi administrarea de vaccinuri și planificarea în timpul sarcinii”, a adăugat profesorul Shakila Thangaratinam, autor corespondent și co-director al Centrului de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor de la Universitatea din Birmingham.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun